Ознаки проблемного забудовника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ознаки проблемного забудовника

Кредит&Депозит
2837
В умовах фінансової кризи і стагнації ринку нерухомості надання довгострокових програм розстрочки, а також великих знижок забудовником може свідчити про фінансові проблеми і нести ризики недобудови подібних об’єктів. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК “Park Stone” Дмитро Шостя.
За його словами, після майже річного затишшя і практично повної відсутності іпотечних програм, на столичному ринку первинної нерухомості знову активізувалися будівельні компанії, що пропонують багаторічні програми розстрочки і знижки в розмірі до 15-20% вартості житла.
“У класичному вигляді розстрочка від забудовника можлива тільки до введення житлового комплексу в експлуатацію. Все відстрочені платежі після цього моменту – по суті, операція кредитування, яка повинна здійснюватися не забудовником, а фінансовою компанією, яка має відповідну ліцензію”, – каже Шостя.
Експерт вважає, що перше, на що варто звернути увагу – чи є в структурі операції така компанія. Друге – яке відношення вона має до забудовника, чи не є фіктивним посередником. Третє – на якій стадії будівництва перебуває об’єкт або секція, для якої пропонується така тривала розстрочка. “Якщо мова йде про 40-60% готовності, інвестувати в такий об’єкт не рекомендується”, – зазначає керівник відділу продажів ЖК “Park Stone”.
За словами Шості, причиною для занепокоєння може бути нестабільний фінансовий стан забудовника, який через інструменти розстрочки намагається залучити інвесторів в умовах економічної кризи. “Приводом для паніки може бути валютний кредит, узятий власне забудовником для зведення об’єкта. Також мова може йти і про прив’язку до долара власне поточних платежів вже існуючих інвесторів, які теж брали житло в розстрочку. Якщо вони раніше платили з розрахунку по 8 грн./долар, то сьогодні навряд чи охоче погодяться перейти на 12-13 грн./долар”, – припускає експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас