SWIFT через Амур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SWIFT через Амур

Фінтех і Картки
688
Росія і Китай будуть спільно розробляти аналог системи міжнародних розрахунків SWIFT. Ідея пов’язана з погрозами відключити Росію від цієї системи в рамках санкцій через події в Україні. Заміну нескладно здійснити технічно, говорять учасники ринку. Проблема в тому, щоб переконати банкірів нею користуватися.
Росія спільно з Китаєм може розпочати розробку власного аналога системи SWIFT, яка використовується для міжбанківських переказів. Про це повідомив у середу перший віце-прем’єр Ігор Шувалов.
За словами Шувалова, ідея вже підтримали, але шляхи для її реалізації поки не опрацьовано. «Якщо відносно платіжної системи (взаємодія китайської UnionPay і російської НСПК) зрозуміло, що потрібно робити і куди рухатися, то система взаєморозрахунків за аналогією зі SWIFT – це ідея, яка сьогодні нам всім сподобалася, ми її запропонували, всі до неї позитивно ставляться. Зараз почнемо її опрацьовувати», – розповів перший віце-прем’єр.
Ідея створення власного аналогу SWIFT з’явилася після того, як країни ЄС пригрозили відключити Росію від можливостей цієї системи. SWIFT існує як некомерційна організація, кооператив, зареєстрований на території однієї з країн Євросоюзу – Бельгії. Вибір Китаю як партнера експерти пояснюють досвідом цієї країни в організації власної платіжної інфраструктури, проте сумніваються в доцільності перенесення цього досвіду на Росію.
«Китай – це країна, яка робить все своє – і платіжну систему, та внутрішні розрахунки, але я не уявляю, що ми можемо зробити спільно з ними, чи вдасться створити альтернативу SWIFT», – повідомляє учасник ринку платіжних систем.
На думку банкірів, в цьому питанні неможливого немає, але убезпечити російський ринок від відключення SWIFT в найближчі два роки точно не вдасться: саме стільки часу, на думку банкірів, буде потрібно для створення дубліката системи.
«Це питання витрат, часу і того, хто буде альтернативною системою користуватися. Побудувати можна: технологія SWIFT не є унікальною. Я думаю, це навіть дешевше, ніж потрібно на платіжну систему, – приблизно $ 50 млн», – повідомляє голова ради директорів МДМ-банку Олег Вьюгін (на створення НПС виділено 500 млн руб.).
«Думаю, що процес створення буде і дорогим, і довгим. Я не знаю, що взагалі для цього потрібно зробити: SWIFT дуже зручна», – висловлює сумніви голова правління Нордеа-банку Ігор Буланцев.
За словами учасників ринку, SWIFT має всі ступені захисту, в системі є шифрування, і, як правило, вона працює без збоїв. Тому основна проблема в побудові аналога та ж, що і з створенням національної платіжної системи, – зацікавити банкірів в її використанні.
«Якщо SWIFT може відмовитися працювати на російському ринку, виникає необхідність побудови власної системи. Питання – хто туди піде? Російські банки напевно. Європейські та американські – навряд чи. Вийде, що ця система, крім розрахунків в рублях і юанях, в усьому іншому буде неефективна», – міркує Ігор Буланцев.
«Проблема не в створенні технологічного центру. Питання в тому, щоб банки почали користуватися. Зараз система SWIFT працює добре: у ній беруть участь найбільші банки світу. Навіщо їм підключатися – вкладатися, ставити термінали, – незрозуміло. А отже це питання зацікавленості банків», – погоджується Олег Вьюгін.
Однак у ЦБ вже є певний досвід побудови подібних систем. Зокрема, на російському ринку вже працює платіжна система міжбанківських розрахунків ЦБ, а кілька років тому регулятор завершив роботу над онлайн-системою платежів. Втім джерела «Газети.Ru», близькі до реалізації онлайн-проекту, не називаючи конкретних цифр, говорять про те, що його вартість виявилася «більшою ніж планували».
Ольга Адамчук
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас