Після зміни влади корупція у сфері нерухомості в Києві нікуди не зникла, - учасники ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після зміни влади корупція у сфері нерухомості в Києві нікуди не зникла, - учасники ринку

Нерухомість
1336
Корупційна складова в сфері побудови нерухомості залишається, як і раніше. Про це сьогодні на прес-конференції розповіли учасники ринку. Проте, за оцінками Лариси Шевченко, директора компанії “Граніт-Плюс”, корупція у сфері усе ж трохи зменшилась. “Коли відбулась зміна влади, корупційна складова усе ж пішла трохи на спад. Усі ці питання піднімаються в Конфедерації будівельників України, вони стоять дуже гостро”, – розповіла Шевченко.
Однак, її колега Лариса Ломакіна, директор департаменту інвестицій та продажів “Ліко-Холдингу” не погоджуєтсья з такою думкою. “Усе стало лише гірше. На мою думку, корупційна складова лише збільшилась. Спробуйте зараз отримати документи з реєстраційної служби, якщо ви здаєте готовий будинок. Тут нічого не змінилось”, – підкреслила фахівець. Тому розраховувати на здешевлення житла за рахунок зменшення корупційних поборів не варто.
Однак, є інший момент, який зараз хвилює забудовників, і який може зробити квадратні метри більш доступними – це врегулювання внесення пайових внесків та зарахування інженерних комунікацій, зведених будівельними компаніями. “Справа в тому, що на законодавчому рівні встановлено такі моменти: забудовник платить пайовий внесок в процесі будівництва, і до введення будинку в експлуатацію він повинен олатити увесь цей внесок. Але паралельно ще є інженерні мережі, які забудовник також робить за свій рахунок, отримує технічні умови на підключення будинку, за свій кошт будує і передає місту. Законодавчо прописано, що якщо вартість мережі, яка передана місту, вище, ніж пайовий внесок, це має взаємозараховуватись. Але ні в кого на практиці так не відбувалось. І це той момент, який займає доволі відчутну частку в собівартості квадратного метра житла. Забудовник не може самотужки нести ці витрати – вони лягають і на тих, хто інвестує в це житло, на покупців”, – пояснила Лариса Шевченко.
“Ось ці моменти потрібно врегулювати. Так, ми не прийдемо до 8 тис. грн. за квадратний метр житла по Києву. Але зменшити вже існуючі ціну – можна”, – додала вона.
Нагадаємо, раніше президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе заявив, що у забудовників стали рідше вимагати хабарі. За його розрахунками, раніше корупційна складова займала 10-20% від собівартості житла, що зводиться. “Безумовно, це відіб’ється на ціні квартир”, – сказав Парцхаладзе.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас