Кількість угод із землею в Україні скоротилася втричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість угод із землею в Україні скоротилася втричі

Нерухомість
808
Ринок землі заліг на дно. За січень-квітень 2014 р. кількість угод у Київській області впала в 3,2 рази, до 992, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це «Капіталу» повідомив провідний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.
Затяжна депресія
Продавцям земельних ділянок не щастить вже другий рік поспіль. Як раніше писав «Капітал», аналітики очікували, що минулий рік покаже збільшення кількості угод на 15-20%, до 16-17 тис., порівняно з 2012 р. Але з 1 січня 2013 р. змінилися правила роботи: всі угоди на ринку нерухомості стали фіксуватися в електронному Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно, а функція реєстрації перейшла від Бюро технічної інвентаризації до нотаріусів і держреєстраторів. Ринок виявився непідготовленим до змін: нотаріуси не могли отримати доступ до реєстру, на сам реєстр було скоєно декілька хакерських атак і т. д.
Як тільки всі реєстраційні механізми були налагоджені, в Україні розпочалися масові хвилювання. У підсумку замість очікуваного зростання кількість договорів купівлі-продажу за підсумками 2013 р. знизилася на 33%, до 10,9 тис.
Останній фактор стримує розвиток ринку і зараз. «Зважаючи на нестабільність в країні та через девальвацію курсу гривні угод на ринку купівлі-продажу землі під забудову практично немає», – говорить президент асоціації «Земельний союз України» Андрій Кошиль. Він зазначає, що в 2014 р. невеликі сплески купівельної активності спостерігалися в пікові періоди курсових гойдалок – лютому, березні, коли з банків масово забирали депозити і вкладали в альтернативні інструменти: золото, нерухомість і, в тому числі, в земельні ділянки.
Найбільший інтерес до земельних ділянок зараз у Криму. Проте на території півострова сьогодні немає законодавчих механізмів, які дозволяли б оформити чисту, з юридичної точки зору, угоду. Тому кількість договорів купівлі-продажу невелика, зауважує Кошиль.
Цінова невизначеність
Ціни, за якими власники виставляють землю на продаж, сильно не змінилися, говорить Костецький. Але експерти відзначають, що за умов відсутності продажів цінова статистика носить відносний характер. «У багатьох власників земельних ділянок існує ілюзія, що саме вони призначають ціну за свою ділянку, – звичайно ж, це не так, але саме з цієї причини оголошення про продаж багатьох ділянок висять в інтернеті роками, а заявлена ​​вартість абсолютно не відображає реальний попит», – говорить виконавчий директор агентства нерухомості RealDruzi Олександр Друзенко.
Рідкісні угоди проходять без індивідуальних знижок, розмір яких може сягати 50% від заявленої ціни наділу. Однак потенційні покупці сьогодні налякані нестабільною ситуацією в країні, тому навіть хороші дисконти не допомагають активізувати попит. Костецький вважає, що ожити ринок землі зможе тільки тоді, коли ситуація в країні стабілізується.
Кількість угод із землею в Україні скоротилася втричі
Марія Бровинська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас