Російські держкорпорації забирають гроші з банків за участю іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські держкорпорації забирають гроші з банків за участю іноземців

Фондовий ринок
910
Держкорпорація “Ростех” і Об’єднана авіабудівна корпорація (ОАК) наказали своїм дочірнім підприємствам перевести “розрахункові та інші банківські рахунки” до держбанків або до Новікомбанку. У листі віце-президента ОАК Володимира Чирикова особливо наголошується на неприпустимості використання рахунків у банках “з переважною участю іноземного капіталу (Юнікредит банк, Росбанк, Райффайзенбанк)”.
Введення нових правил пояснюється “прийнятими західними країнами санкціями щодо низки кредитних організацій РФ і, як наслідок, значним зростанням ризику втрати ліквідності банківським сектором”. При цьому допускається використання рахунків, відкритих в 12 найбільших за розміром активів російських банках, що не мають збитків протягом останніх трьох місяців, а також у Новікомбанку, акціонером якого є “Ростех”.
У листі Чирикова особливо наголошується, що під час розрахунків з держзамовниками необхідно використовувати рахунки лише в держбанках або Новікомбанку.
Правління “Ростеха” теж розробило критерії відбору банків і план переходу “дочок” на обслуговування в них – для “забезпечення збереження” коштів. До переліку увійшли Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Банк Москви, Новікомбанк і Россельхозбанк. Перейти до них “дочки” мають до кінця 2014р., йдеться в листі за підписом заступника гендиректора держкорпорації Ігоря Зав’ялова. Проводити операції в інших банках можна “лише за погодженням з казначейством корпорації”.
Наприкінці 2013р. залишки на банківських рахунках ОАК, а також інші грошові кошти та їх еквіваленти становили 59 млрд руб. Останній звіт “Ростеха” датований 2012р. – грошові кошти корпорації становили близько 8 млрд руб.
“Для деяких банків втрата таких клієнтів буде чутлива”, – пояснив президент Московської міжнародної валютної асоціації Олексій Мамонтов. За його словами, вихід держкорпорацій посилює нервозність серед інших клієнтів.
У середині квітня 2014р. стало відомо, що Міністерство фінансів РФ розробило проект постанови, що встановлює більш жорсткі вимоги до рейтингів банків, на рахунках яких держкомпанії і держкорпорації розміщують тимчасово вільні кошти. Якщо документ буде затверджений, то кількість учасників депозитних аукціонів скоротиться більш ніж у півтора рази – з 78 до 50 банків. Приводом для посилення вимог стала ситуація з Інвестбанком, що лопнув, у якому близько 1,5 млрд руб. втратив “Фонд сприяння реформуванню ЖКГ”.
За проектом, гроші держкомпаній зможуть розміщуватися на депозитах в російських банках з довгостроковим рейтингом не нижче BBВ – (за класифікацією Fitch і Standard & Poor’s ) або Baа3 (за класифікацією Moody’s) незалежно від терміну депозиту.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас