МВС розповіло про найпоширеніші схеми хабарництва та про корупційну ієрархію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС розповіло про найпоширеніші схеми хабарництва та про корупційну ієрархію

Кримінал
2117
Головна проблема боротьби міліції з корупцією полягає в тому, що зазвичай нечисті на руку чиновники добре знайомі з методами роботи правоохоронців. Про це в інтерв’ю виданню “Іменем закону” сказав начальник Департаменту ДСБЕЗ МВС генерал-лейтенант міліції Василь Пісний. За його словами, зараз майже ніхто з корупціонерів не стане вимагати і одержувати неправомірну винагороду відкрито.
“Деякі чиновники-вимагачі обладнують свої кабінети та офіси сучасною технікою відеоспостереження, періодично запрошують фахівців, які перевіряють робочі приміщення на наявність підслуховуючих пристроїв. Домовляючись з посередниками про передачу коштів, вони кілька разів міняють місця зустрічі, щоб простежити, чи немає за ними чи їхніми візаві “хвоста”.
Поширена тепер схема отримання хабарів – робота за допомогою так званих бек-офісів, які отримують гроші завуальовано, під прикриттям надання консультаційних або посередницьких послуг. Скажімо, чиновник погодився видати дозвіл на будівництво. Однак він не називає “ціну питання”, а спрямовує “прохача” до посередників – фірм, що оформляють необхідні документи. В оплаті їхніх послуг вже закладена “подяка” службовцю”, – сказав правоохоронець. Він також зазначив, що одинаки-корупціонери – це фактично “вимираючий вид”, оскільки корупцією вражена вся система державної влади.
“Існує чітка неофіційна ієрархія, приналежність до якої вимагає ділитися отриманими грошима і передавати частину з них “нагору”. За це вимагачі отримують, так би мовити, корпоративний захист і відчувають себе безпечніше під час вчинення злочинних діянь”, – сказав Пісний.
Цього року понад 1,5 тис. українських чиновників отримали повідомлення про підозру у скоєнні злочинів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас