Чому зерно - більш перспективний товар для України, ніж метал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому зерно - більш перспективний товар для України, ніж метал

Фондовий ринок
902
Топ-менеджер найбільшого у Східній Європі аграрного холдингу – про перспективи українського сільського господарства в умовах необмеженого світового споживання сільгосппродукції.
Зовнішній ринок споживає все більше і більше сільгосппродукції. Це зростання не дуже масштабне, не більше 2-3% на рік, проте стабільне і довгострокове.
Виходячи з того, що лише декілька гравців у світі мають можливість збільшити виробництво сільгоспкультур, і Україна – один з них, у нашої країни є величезний потенціал розвитку експорту.
Виробництво зернових може бути обмежене тільки внутрішніми можливостями фінансування АПК та земельними ресурсами.
Агросектор в Україні – це галузь, яка має природні конкурентні переваги. І це сектор, продукція якого найближчі 50-100 років буде затребувана в світі. Ми бачимо, що Україна вже значно перевершила виробництво Радянського Союзу – у минулому країна виробила 63 млн тонн, це рекорд. Зростання триватиме, і ми побачимо врожаї і в 5 млн тонн, і в 100 млн тонн. І все це – додатковий експорт, оскільки внутрішнє споживання в Україні не буде значно збільшуватися.
АПК вже зараз сягнув рівня металургії в структурі зовнішньої торгівлі. І якщо ми бачимо, що на світовому ринку металу нам все складніше конкурувати, в першу чергу, з Китаєм, то у виробництві аграрної продукції Китай нам не конкурент. Та й взагалі у нас мало тут конкурентів. Ніщо не заважає нам зосередитися на розвитку перспективного сектора. І для зовнішніх інвесторів, і місцевих виробників вже очевидна перспективність нарощування виробництва зерна в Україні, тому врожаї зростають.
У нас практично необмежений зовнішній ринок. У 1950 році населення планети становило 3 млрд, у 2000 році – 6 млрд, зараз – 7 млрд. Прогноз до 2020 року – 9 млрд людей.
При цьому кількість землі в обробці практично не змінюється. У 1950 році оброблялося 1 млрд 400 млн га, зараз показник стабілізувався на 1 млрд 600 млн га. Подальше зростання малоймовірне – навпаки, землі виводяться з експлуатації, частина деградує, а частина віддана під виробництво культур не для харчових цілей, а на біопаливо і біоетанол.
Зараз на душу населення припадає 0,3 га землі, до 2050 року буде 0,18 га. Врожайність не збільшується – і в США, і в Європі фактично досягнутий пік, домогтися збільшення показника можна лише за рахунок застосування ГМ-технологій.
З аграрного потенціалу Україна стабільно входить до топ-10 за безліччю параметрів. І за кількістю сільгоспземлі (41 млн га), і за кількістю землі, придатної для обробки (32 млн га), з виробництва кукурудзи (ми в топ-6) і з вирощування пшениці (топ-10).
Україна – один з найбільших світових постачальників сільгоспкультур. На першому місці – США, але у нас є шанс посісти стабільне друге місце, і в перспективі – зрівнятися з Америкою.
Ми бачимо потенціал зростання світових цін на зернові – це позитивний для нас фактор, оскільки є чітка кореляція внутрішніх цін в Україні із зовнішніми.
Зростання світових цін, в тому числі, обумовлене і прогнозованим в перспективі дефіцитом кукурудзи і пшениці. Це незначні – іноді частки відсотка – цифри нестачі, але тут важливий сам принцип. Дефіцит має на увазі небезпеку в першу чергу для тих країн, які повністю залежать від поставок зерна ззовні. Надалі, враховуючи техногенні фактори, неврожаї траплятимуться частіше, а роль країн зі стабільно високим виробництвом – зростати.
Ігор Петрашко, заступник гендиректора Ukrlandfarming
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас