Чи зникнуть кримські вина з полиць українських магазинів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зникнуть кримські вина з полиць українських магазинів?

Фондовий ринок
3521
Українські рітейлери почали відчувати проблеми з постачанням кримських вин до своїх мереж. Здійснювати безперебійні постачання свого вина на материк вдається лише одиницям.
Склади порожніють
“На сьогодні в наших магазинах представлено 10 торгових марок, вироблених в Криму, які є лідерами у продажу серед вин України. Основні флагмани – це “Інкерман”, “Массандра” і “Коктебель”. На даному етапі відсутні проблеми в постачаннях лише у “Інкерман”. З інших ТМ розпочалися перебої з постачаннями, а ТМ “Коктебель” припинила постачання товару повністю. На наших складах цих вин вистачить як мінімум на 2-3 тижні”, – коментують Delo.UA ситуацію в прес-службі холдингу “Рітейл Груп” (мережа “Велика кишеня”, “Велмарт”).
Підтвердили зупинку відвантажень кримського вина до українських мереж і в УАК “Олімп”, яка володіє Кримським вино-коньячним заводом “Бахчисарай”. “Ми призупинили виробництво і відвантаження на материкову частину України. Для мереж ми створили мінімум двомісячний товарний запас”, – констатує Жанна Нікітіна, маркетинг-директор вино-коньячної групи УАК “Олімп”.
Продовжують відвантажувати на “материк” продукцію лише ті підприємства, які заздалегідь закупили українську акцизну марку. “У нас відвантаження продукції тривають. Розуміючи ситуацію, ми закупили більше акцизних марок”, – говорить комерційний директор “Сонячної долини” Олександр Подарцев. За його оцінками, української акцизної марки підприємству вистачить ще на декілька місяців.
Вимушений переїзд
Нові політичні реалії змушують виноробів думати “на два фронти” – як виходити на російський ринок і при цьому зберегти позиції на українському.
Кримські підприємства зараз активно отримують російські ліцензії. “Ми вже отримали всі необхідні документи. Зараз закуповуємо додаткове обладнання”, – сказав Олександр Подарцев.
З іншого боку, рітейлери впевнені, що кримські винороби зроблять все, що тільки зможуть, щоб зберегти свої позиції в Україні.
“Не для того власники вкладали в розвиток своїх ТМ, щоб зараз закрити свої компанії. Швидше за все, вони продовжать виробляти виноматеріал в Криму, який вивозитимуть в Україну і здійснювати налив на потужностях, які знаходяться недалеко від Криму”, – зазначають в “Рітейл груп”.
Виробник вина “Коктебель” поки що не розглядає варіант розливу продукції в Україні, проте повністю такий розвиток подій не виключає. “На складах наших дистриб’юторів в Україні є необхідна кількість продукції, щоб забезпечити споживачів на декілька місяців. Ми сподіваємося, що за цей час ситуація прояснитися. Можливість перенесення розливу нашої продукції ми поки що не розглядаємо, але повністю цю ідею чи не відкидаємо”, – коментує Віталій Мільнічук, директор зі зв’язків з громадськістю ТОВ “Кримська горілчана компанія”, яка належить Eastern Beverage Company.
Не виключають розлив на материковій Україні і в УАК “Олімп”.
Точно не будуть переносити потужності з розливу в “Сонячній долині”. “Ми сподіваємося, що ситуація вирішитися “цивілізовано” і ми зможемо завозити нашу продукцію в Україну як імпорт. Нам зараз дуже цікавий російський ринок, адже його обсяги непорівнянні з українським”, – говорить Олександр Подарцев.
В Асоціації виноробів і виноградарів України відзначають, що Мін’юст підготував постанову, за якою, підприємства Криму можуть за спрощеною системою перереєструвати своє підприємства в будь-якому іншому регіоні України. “Якщо у підприємства є якийсь виробничий майданчик в іншій області, або є можливість швидко перенести потужності, то не доведеться проходити тривалий процес реєстрації і можна буде максимально швидко відновити виробництво”, – говорять в асоціації.
Зміна асортименту
Окупація Криму стала проблемою не тільки для самих кримських виробників, але і для роздрібних мереж, адже близько 50% асортименту українських вин припадало на продукцію з кримською пропискою. Рітейлери будуть змушені вносити зміни в асортимент продукції на полицях.
“Відхід кримських вин однозначно несе ризики і для нас. У нашій мережі кримські вина – це 50% товарообігу в категорії вина України. Чи зможуть компенсувати їх інші українські вина? Частково так. Відсотків 25 заберуть собі такі українські бренди як “Коблево”, “Шабо” і “Золота Амфора”, а іншу частину зможуть поділити імпортні вина”, – говорять в “Рітейл Груп”.
Мережа “Велика кишеня” буде переглядати свій винний асортимент. “Перегляд розпочнемо робити після травневих свят, коли вся картина буде максимально ясна. Частково ми вже почали. Буде і скорочення позицій, і пошук нових марок, які зможуть працювати і бути конкурентними за нинішньої фінансової ситуації”, – повідомляють в компанії.
За оцінками Асоціації виноградарів і виноробів України, кримські підприємства виробляють близько 55-57% всього бутильованої вина в Україні. На території півострова зростає 25,2 тис. га виноградників, що становить 37% від загальної площі виноградників.
У Криму розташовані найбільші виробники виноробної продукції в Україні, а саме група компаній Inkerman International (Інкерманський завод марочних вин), Євпаторійський винзавод (ТМ “Голіцинські вина”), Массандра, Бахчисарайський винзавод, ДП “Кримський винний дім” (ТМ Oreanda), завод марочних вин і коньяків “Коктебель” (входить до складу “Кримської горілчаної компанії”), агрофірма “Золота балка”, завод шампанських вин “Новий світ”.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас