Російська влада розгляне штрафні санкції щодо Visa і MasterCard - але юридичного механізму для них немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська влада розгляне штрафні санкції щодо Visa і MasterCard - але юридичного механізму для них немає

Фінтех і Картки
804
Центральний банк Росії готовий під час доопрацювання поправок до закону «Про національну платіжну систему» розглянути введення відповідальності платіжних систем в разі призупинення ними обслуговування банківських карток фізичних осіб. Відповідні пропозиції містяться в офіційній відповіді першого заступника голови ЦБ Олексія Симановського на запит заступника голови комітету Держдуми з бюджету і податків Оксани Дмитрієвої. Текст листа мають «Известия».
Дмитрієва вимагає від ЦБ компенсувати збитки громадян, постраждалих від дій платіжних систем. Тоді після оголошення санкцій мінфіном США щодо російських громадян і компаній платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговування карт, емітованих банком «Росія», його «дочками» – Собінбанком і ІнвестКапіталБанком, а також СМП Банком. За оцінкою Центробанку, від дій міжнародних систем постраждали декілька сотень тисяч банківських клієнтів.
Симановський зазначає, що чинна редакція закону про національну платіжну систему «передбачає компенсації втрат користувачів карток», тому питання про доцільність поширення відповідальності оператора платіжної системи стосовно клієнтів-фізосіб «може бути предметом розгляду» під час доопрацювання до другого читання законопроекту з поправками до закону «Про національну платіжну систему».
Крім того, незважаючи на те, що за законом з 1 липня 2014 року розрахункові центри платіжних систем повинні знаходитися лише на території РФ, міжнародні платіжні системи придумали схему, як обійти цю вимогу, вказав Симановський. Зокрема, правилами Visa і MasterCard передбачено, що для формального виконання вимог закону розрахунки здійснюватимуться їх дочірніми російськими юрособами, однак для цього використовуватимуться «програмно-технічні засоби іноземних операційних центрів, що зберігає залежність від них» як банків, так і фізосіб.
У комітеті Держдуми з фінансового ринку виданню заявили, що відповідні поправки депутатами вже розроблені – на цьому тижні їх внесе заступник голови комітету Анатолій Аксаков. За його словами, суть поправок в тому, що ЦБ наділяється правом штрафувати платіжні системи пропорційно до суми неперевірених транзакцій. «Якщо не було проведено операції в розмірі 1 мільярд рублів, то штраф повинен становити 1 мільярд рублів», – заявив він.
На думку Дмитрієвої, штрафи не будуть працювати, поки не буде вироблена система їх стягнення. «Поки незрозуміло, як діяти, якщо штраф накладено, але Visa і MasterCard відмовляться їх платити, – зазначила вона. – На жаль, коли ці платіжні системи входили на російських ринок, з ними не було укладено жодних договорів, не було ніяких правил, які регулювали б їх діяльність на території РФ на відміну, наприклад, від іноземних банків. Тому було б ефективніше повернутися до розробки цих правил і, якщо буде необхідно, провести переліцензування платіжних систем».
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас