Банкопаду в Україні не буде, буде чистка - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкопаду в Україні не буде, буде чистка - експерти

Фондовий ринок
3835
В Україні впали дві фінустанови – «Брокбізнесбанк» і «Реалбанк», які пов’язують з бізнесменом Сергієм Курченком, близьким до сім’ї екс-президента. Читачі скаржаться «Сегодня», що не можуть розрахуватися за картками або зняти гроші в банкоматах.
«Намагалася розрахуватися карткою в магазині, але продавці вибачилися і сказали, що у них термінал «Брокбізнесбанку», він не працює, і запропонували оплатити товари… в сусідньому магазині. А вони, мовляв, проведуть взаємозалік», – розповіла нам киянка Інна. І дійсно, зараз в «Брокбізнесбанку» і «Реалбанку» введена тимчасова адміністрація Фонду гарантування повернення вкладів фізосіб, а значить – банки готують до ліквідації. У банках перераховуються гроші на зарплатні картки і здійснюються поточні платежі, а ось виплата депозитів і видача кредитів заморожена. У Фонді пояснюють: депозити почнуть виплачувати на початку літа.
Падінням двох банків справа може не закінчитися. Голова МВС Арсен Аваков заявив: відмиванням грошей «сім’ї» займалося більше 50 банків. «Хочемо разом з головою НБУ Степаном Кубівим остаточно і жорстко перекрити цей рудимент колишньої «сімейної системи», – заявив міністр. У НБУ, правда, нам не відповіли, до яких банків можливі санкції, аж до відкликання ліцензії. А експерти вважають, що таких банків – конвертаційних центрів близько 10, і з депозитами фізосіб вони не працюють, тому прості вкладники від їх ліквідації не постраждають.
БАНКИ ВСТОЯТЬ. «Влада зацікавлена ​​у стабільності банківської системи, тому вона не створить труднощів власникам банків, незалежно від їхньої політичної орієнтації, – стверджує президент Украналітцентра Олександр Охріменко. – Але не виключаю, що через виниклу паніку серед вкладників будуть проблеми з поверненням вкладів і виплатою готівки через банкомати у так званих «кептивних» банків, створених для обслуговування свого бізнесу. Як тільки економіку лихоманить, такі банки валяться першими». Незалежний експерт Ігор Шевченко каже, що на «Брокбізнесбанку» і « Реалбанку» все закінчиться. За його словами, паніка серед вкладників спадає, і навіть кептивним банкам нічого не загрожує, за винятком невеликих конвертаційних фінустанов, які можуть ліквідувати. Тобто на банківську систему чекає проста «чистка». А ось доля «Брокбізнесбанку» (входив до 20 найбільших за обсягом активів) неясна. Там «зависли» близько 4 млрд грн депозитів, на їх виплату може піти до 40% коштів Фонду! Можливо, банк націоналізують, про це до ВР поданий законопроект. Але міністр економіки Олександр Шлапак вже заявив, що на це у держбюджеті немає грошей.
У КРИМУ ЧЕРГИ. Куди серйозніші проблеми на півострові: населення стоїть у чергах, намагаючись забрати вклади і зняти готівку. Деякі дрібні банки закривають відділення повністю, великі поки що працюють. Найбільше там відділень Ощадбанку (294), інші мають до 10 філій. В «Ощаді» нам сказали, що поки що працюють в звичайному режимі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас