Портфель лізингових компаній досяг рекордного обсягу в 68 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портфель лізингових компаній досяг рекордного обсягу в 68 млрд грн

Фондовий ринок
735
У січні-вересні 2013 року 124 лізингові компанії уклали понад 8,1 тис. договорів фінансового лізингу на загальну суму 29,8 млрд грн, повідомляє Нацкомфінпослуг.
У порівнянні з аналогічним періодом 2012 року розмір фінансування зріс на 130%, або на 16,8 млрд грн. Таким чином, лізинговий ринок досяг рекордних обсягів фінансування. На 1 жовтня 2013 р. вартість чинних договорів фінансового лізингу склала 68,3 млрд грн.
У III кварталі 2013 р. в фінансуванні транспорту стався перелом – частка галузі в портфелі фінансового лізингу збільшилася до 72,1%.
Протягом кількох попередніх років спостерігалося падіння: на початок жовтня 2012 р. транспортна галузь займала 59,8%, а за результатами першого півріччя поточного року і зовсім 54,3%.
Лізингові компанії уклали договорів в III кварталі на рекордні 24,6 млрд грн, тоді як у першому півріччі показник склав лише 5,2 млрд грн. Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума фінансування лізинговими компаніями збільшилася в сім разів.
«Це зростання – абсолютно неринкова тенденція», – зазначив заступник голови ради директорів асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» (УОЛ) Роман Іваненко.
Зростання досягнуто компаніями, які не є членами асоціації, і ми можемо лише здогадуватися, зіставляючи факти і інформацію про тендери, які проводила «Укрзалізниця», говорить голова ради директорів асоціації УОЛ Олександр Кощєєв.
«Значне зростання відбулося за рахунок укладання договорів лізингу «Укрзалізницею», – підтвердили в прес-службі Нацкомфінпослуг.
На 25 млрд грн уклали лізингові компанії договорів у третьому кварталі 2013 р. Це в 7 разів більше в порівнянні з тим же періодом минулого року
Інші напрямки транспортного лізингу стагнували через високу вартість ресурсів. Зокрема, на фінансування транспортної галузі негативно вплинуло введення спецмита і утилізаційного збору, говорить гендиректор UniCredit Leasing Лариса Чернишова.
До кінця року автомобільний лізинг впав на 15%. За словами голови правління Porsche Finance Group Йозефа Графа, в 2014-2015 рр. ринок у кращому випадку буде залишатися на тому ж рівні, але не рости.
Як повідомили «Капіталу» у прес-службі Нацкомфінпослуг, абсолютними лідерами з фінансування транспортної галузі в липні-вересні цього року стали лізингова компанія «Вольво Фінанс Сервіс Україна», що спеціалізується на продажу вантажних автомобілів, та «Прем’єр Лізинг».
У III кварталі ці компанії профінансували договори на 37,2 млн грн і 26,9 млн відповідно. Далі йдуть «Райффайзен Лізинг Аваль» і «Порше Лізинг Україна», кожна з яких видала по 1,2 млн грн позик на купівлю транспорту. Однак у Нацкомфінпослуг не змогли пояснити причини такого стрімкого зростання лізингового ринку в III кварталі.
За даними «Вісника державних закупівель», у липні-серпні цього року одна з компаній-лідерів за обсягом лізингового портфеля – «Прем’єр Лізинг» – стала переможцем декількох тендерів регіональних залізниць на поставку електровозів і рейкозварювальних машин за лізинговою схемою на суму 22,33 млрд грн.
Лізингові виплати розраховані на сім років, кошти видані в борг під 9% річних, тоді як, наприклад, компанія «ОТП Лізинг» (яка також брала участь у тендері) пропонувала ціну в 13%.
Водночас портфель компанії «ВТБ Лізинг», яка також працювала з «Укрзалізницею», в нинішньому році різко скоротився. За три квартали компанія втратила чверть вартості свого портфеля: на 1 жовтня його обсяг скоротився до 2,6 млрд грн, хоча ще на початку 2013 р. він становив 3,5 млрд грн, а на 1 січня 2012 р. – 5 млрд грн.
До 2012 р. «ВТБ Лізинг» активно розвивала свій бізнес – обсяг нових укладених договорів щорічно становив від 645 млн грн до 2,5 млрд грн.
«У української «ВТБ Лізинг» вже зараз досить складна ситуація з фінансуванням, виданим держпідприємствам, зокрема «Укрзалізниці». У них велика затримка по платежах, подальша доля цих позик невідома, хоча їх гарантом є наша держава», – зазначав раніше керівник однієї з лізингових компаній, який побажав залишитися неназваним.
Перші проблеми між «ВТБ Лізинг» та «Укрзалізницею» з’явилися ще на початку 2008 р. Тоді керівництво держкомпанії вимагало від ВТБ знизити процентні ставки з 17% річних на кілька пунктів. У разі відмови «Укрзалізниця» погрожувала в односторонньому порядку розірвати контракти.
Портфель лізингових компаній досяг рекордного обсягу в 68 млрд грн
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас