Чим обернуться виплати позик МВФ для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим обернуться виплати позик МВФ для України

Кредит&Депозит
2970
До грудня Україна виплатить міжнародним кредиторам, насамперед МВФ, більше 8 млрд грн. Сума максимальна: на 2013-й припадає пік виплат, і наступного року віддавати доведеться на кілька мільярдів менше. «Погляд» розібрався, як це відіб’ється на розвитку української економіки.
Україна поповнила резерви
Загрози, про яку заявляли експерти, немає. Як пояснив нам керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, виплата боргів не сповільнить зростання, що намітилося.
«З поставленим завданням ми справляємося без будь-яких потрясінь для економіки. У наступному році виплати будуть значно менше. Я не розумію, як у такій ситуації можна говорити про можливий дефолт», – підкреслив Литвицький.
Сама сума заборгованості, за словами представника Нацбанку, не настільки велика, щоб викликати побоювання. Загальний держборг становить всього 38% від валового внутрішнього продукту, в якому вимірюється «вага» економіки. Та й золотовалютний резерв України далекий від виснаження. «На 1 вересня він склав $ 21,6 млрд. До цієї суми потрібно додати отримані нами $ 750 млн. Зниження запасів з початку року, коли у нас в резерві було $ 24 млрд, як бачите, не настільки велике», – повідомив Литвицький.
Ризикують Рим і Афіни
Українські борги значно менше в порівнянні з боргами країн ЄС, над якими нависла загроза дефолту. Заборгованості Греції та Італії значно перевищують їх ВВП. А японці взагалі примудрилися позичити вдвічі більше, ніж виробляє їх країна за рік, і ніхто не висловлюється про близьку крах їх економіки.
«Розвинені країни можуть дозволити собі великі обсяги боргів: кредитори довіряють їх економікам і продовжують давати гроші в борг. Крім того, самі країни можуть сподіватися на здатність економіки погасити кредити», – сказав «Погляду» директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
Оздоровча фаза
На ситуації всередині України позитивно відбилося і зростання економіки, що намітилося. Сповільнюється спад у будівництві та транспорті, а галузі-лідери мають хороші показники: у сільському господарстві з початку року 13,3% в плюсі, в торгівлі – близько 13%.
«Економіка увійшла у фазу оздоровчих процесів, які потрібно підсилити і закріпити. Ми розраховуємо, що економічна активність в третьому і четвертому кварталах цього року буде вище, ніж у минулому. Також ми впевнені, що показники будуть значно краще, ніж у першому півріччі», – зазначив Литвицький.
Чим обернуться виплати позик МВФ для України
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас