Впевненість скорочує вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Впевненість скорочує вклади

Кредит&Депозит
1194
Найбільші банки Європи скорочують депозити в Центробанку і вкладають гроші в більш дохідні активи. Це говорить про зростання впевненості, всупереч кризі, що триває. Почасти скорочення пояснюється поверненням кредитів, отриманих від самого ЄЦБ: вони не дійшли до бізнесу і населення, а так і пролежали на рахунках ЄЦБ.
Кількість коштів, розміщених дванадцятьма провідними банками Євросоюзу на рахунках Європейського центробанку (ЄЦБ), скоротилася до дворічного мінімуму. Згідно з дослідженням The Wall Street Journal, в березні 2013 року вона склала $1,15 трлн, тоді як у вересні 2012 року – $1,42 трлн дол. На вересень припав пік накопичень, після якого почалося плавне скорочення.
Якщо розглядати банки окремо, то зниження за цим показником зафіксовано в 10 з 12 найбільших. Винятком стали Royal Bank of Scotland (RBS) і французький Crédit Agricole, що наростили депозити.
Минулого разу накопичення зменшувалися через кризу – до кінця 2010 року вони становили лише $765 млрд. Але тепер зниження свідчить про зростання впевненості в банківському секторі.
«У майбутньому, у міру того як впевненість буде повертатися, нам знадобиться все менше (готівки на рахунках ЦБ), – говорить голова ради директорів Societe Generale Фредерік Удеа. – На сьогоднішній день це все ще страхова премія».
У розпал кризи банки, з одного боку, повинні були збільшити свої резерви за наполяганням ЄЦБ, щоб підвищити стійкість у складних ситуаціях. З іншого – рахунки в ЄЦБ здавалися банкірам найнадійнішим вкладенням коштів. Мало кого тоді турбувала дохідність цих активів.
Тепер акціонери вимагають зростання дохідності та пропонують банкам вкладати в більш ризиковані і прибуткові активи – державні та банківські облігації.
Саме в державні облігації, що мають високий рейтинг, має намір вкластися Barclays, за словами джерел, знайомих із планами банку. Інші банки націлилися на забезпечені облігації банків. Втім, кредитні організації залишають собі можливість зворотного ходу, купуючи здебільшого папери, які можуть стати запорукою для нових кредитів ЄЦБ.
«Тенденція виходу з депозитів центрального банку існує, – підтверджує віце-президент Moody`s Investors Service Алессандро Роккаті. – Це гонитва за дохідністю”. Він визнає, що явище, що спостерігається, може бути ознакою одужання банків і повернення до своїх прямих обов’язків.
У деяких випадках скорочення пов’язані з погашенням кредитів, отриманих банками від ЄЦБ.
В кінці 2011 року – на початку 2012 року ЄЦБ надав фінансовим організаціям 1 трлн євро трирічних дешевих кредитів у рамках кризового рефінансування (по Long-term refinancing operations, LTRO). У січні 2013 року розпочалося їх повернення. Керівники банків зізнаються, що багато з них воліли покласти отримані від ЄЦБ гроші на рахунки в ЄЦБ або інших центральних банках, замість того щоб кредитувати ними бізнес, інші банки чи населення.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас