Росія дасть 60 млрд куб. м транзитного газу Україні при двосторонньому консорціумі ГТС - посол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія дасть 60 млрд куб. м транзитного газу Україні при двосторонньому консорціумі ГТС - посол

Енергетика
520
Російська сторона в разі створення двостороннього газотранспортного консорціуму візьме зобов’язання транспортувати, як мінімум, 60 млрд куб. м газу через українську газотранспортну систему, заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов.
“Ми як найбільш перспективний варіант розглядаємо створення двостороннього газового консорціуму, в якому Росія візьме на себе зобов’язання транспортувати певну кількість газу. Попередньо йдеться, як мінімум, про 60 мільярдів кубометрів газу через українську ГТС”, – сказав Зурабов на брифінгу в понеділок у Києві.
Посол Росії в Україні зазначив, що на сьогодні питання про створення тристороннього консорціуму сумнівне, оскільки європейська сторона не дає гарантії щодо обсягів споживання російського газу.
Саме це питання, зазначив Зурабов, вносить в ситуацію “ефект недомовленості”.
“Що стосується технічної роботи з ймовірного створення газотранспортного консорціуму, то зараз ще не все вирішено”, – сказав дипломат.
Він додав, що російська сторона проінформована про внесення урядом України проекту змін до законодавства з метою створення газотранспортного консорціуму на базі української ГТС, проте необхідно ще рішення Верховної Ради.
“Крім того, цей законопроект чітко вибудувано під вимоги, які висунув Європейський Союз Україні, виходячи з членства України в Європейському енергетичному співтоваристві. На цих умовах “Газпром” навряд чи піде на якісь домовленості”, – підкреслив Зурабов.
Разом з тим він назвав підготовку такого законопроекту необхідним сигналом з боку України, але недостатнім.
Нагадаємо, представники “Газпрому” не братимуть участі у “круглому столі” у Брюсселі 3 травня з питань управління українською газотранспортною системою. Про це сказав офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов. Він підкреслив, що формат такого заходу “нам не зовсім зрозумілий”.
Відповідаючи на уточнююче запитання, чи означає це, що “Газпром” не зацікавлений в обговоренні питання управління українською ГТС в тристоронньому форматі, Купріянов зазначив: “Я сформулював відповідь досить акуратно. Висновки робіть самі”.
Як відомо, 22 травня на брифінгу в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості міністр Едуард Ставицький повідомив, що “Газпром” поки не підтвердив своєї участі в роботі круглого столу, присвяченого, зокрема, питанням управління українською газотранспортною системою, проведення якого заплановано 3 травня в Брюсселі.
За 12 місяців 2012 р. Україна зменшила транзит газу до країн Західної Європи на 19,7% – до 81 млрд 183,14 млн куб. м. Всього за 12 місяців 2012 р. Україна зменшила транзит газу на 14,68% – до 133 млрд 908,82 куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас