Заборона фінансових пірамід удосконалить "пірамідобудівників" - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона фінансових пірамід удосконалить "пірамідобудівників" - банкір

Кредит&Депозит
659
Урядовий законопроект про заборону фінансових пірамід потребує доопрацювання, оскільки не вирішує своєї прямої задачі – тобто не може заборонити фінансові піраміди, – заявив заступник голови правління Авант-банку Андрій Швець.
За його словами, законопроект намагається «в загальних» рисах заборонити пірамідобудівництво. Насправді ж, як вважає банкір, зупинити можна лише те, що чітко визначено. У законопроекті немає механізму діагностування пірамідальних схем і все зводитися до заборони «в ідеалі». Тобто, якщо шахраї відкрито самі назвуть свою схему пірамідою.
«В останні роки піраміди навчилися мімікрувати під різноманітні види госпдіяльності. Ті ж «будівельні» піраміди. Принцип той самий – збір коштів, продаж кожної квартири відразу декільком покупцям і успішне зникнення капіталу. При цьому ініціатори здатні переконати людей в достовірності бізнесу – починають щось будувати, купувати ділянки. Урядовий же законопроект визначає піраміди, як операції з активами без фактичної госпдіяльності», – зазначив А. Швець.
Він також додав, що піраміди можуть бути клубами, товариствами, касами взаємодопомоги і навіть керуючими компаніями, які пропонують охочим «ефективно» розпорядиться їх заощадженнями.
«Йде гра на жадібність. Отримати 50 і більше відсотків річних – значно вигідніше, ніж нести гроші в банк. У Росії, наприклад, нещодавно прикрили так званий «туристичний клуб», який заманював людей відпочинком на елітних курортах світу. Все, що було потрібно – стартовий внесок 100 тисяч рублів і залучення нових членів клубу. Каса взаємодопомоги – G1G4 (Give1Get4). Вносиш один «подарунок», отримуєш чотири. Скільки ідей, стільки і пірамід. І по кожній необхідно проводити експертизу, після чого рішенням суду визнавати схему пірамідальною. І тільки тоді можна буде щось забороняти», – упевнений банкір.
Він зазначив, що в кабмінівський законопроект необхідно довнести норму, яка заборонить залучати кошти населення в будь-який вид фіндіяльності, який не ліцензований і не регламентований законодавством. У такому випадку, ініціатора піраміди чекає швидке викриття. Крім того, необхідно чітко прописати обмеження щодо дохідності. На його думку, підприємство, що пропонує заробити більше 100% річних, потрібно розглядати, як вид піраміди. «Ключовою ознакою фінансової піраміди завжди була надприбутковість. Якщо пропонують більше 100% річних – це піраміда. Інші ознаки – залучення нових учасників і оборот, що складається винятково з коштів, зібраних у одних і перерозподілених серед інших», – підкреслив банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас