Виробники соків обдурюють українців, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники соків обдурюють українців, - експерт

Аграрний ринок
11063
В українських соках практично неможливо визначити, додавали виробники штучні ароматизатори чи ні. Адже в країні існують серйозні проблеми з лабораторним контролем.
Також ринку соків не вистачає нормативів з чітко прописаними параметрами. Про це заявила керівник відділу тестування Громадської організації захисту прав споживачів “Науково-дослідний Центр незалежних споживчих експертиз “ТЕСТ” Ніна Кільдій.
“З соками дуже багато проблем виникає з тим, що виробники вводять споживача в оману. Адже існує категорія соків, а також – нектарів. Тож, не завжди етикетка відповідає складу, оскільки між цими напоями різниця у вмісті фруктової частини. А також часто можна спостерігати, коли сік виготовляється з декількох фруктів, а на етикетці вказують не точну інформацію”, – сказала вона.
За її словами, дитячі соки часто позиціонують, як дитяче харчування, проте насправді ці продукти є “дорослими” соками.
“Ми піднімали нормативну документацію і були здивовані, що в дитячому харчуванні дозволені відновлені соки. Адже ми всі звикли, що все, що йде в маленьких баночках, – повинно бути соком прямого віджиму. У дитячому яблучному пюре при перевірці ми знайшли таку речовину як гідрометилфурфурол, який виникає, коли продукт мав тривалу термічну обробку. Тож перегрів продукту створює вміст цієї небажаної речовини. В Україні вміст цієї речовини не нормується, а в декількох зразках ми виявили перевищення зазначеної речовини”, – додала вона.
За її словами, в області соків має бути відповідний контроль, щоб не траплялося порушень. Адже кількість фруктової частини в нектарах, яка передбачена за європейськими нормами і українськими – практично збігаються.
“Соки та напої повинні перевіряти в першу чергу, адже вони хоч відновлені, хоч ні, – нічого зайвого туди додавати не можна”, – додала вона.
Нагадаємо, українці найбільше люблять вживати яблучний і апельсиновий соки. При цьому популярність соку з груші серед населення знизилася.
“Купують так само як соки, так і нектари. Неправильно говорити, що нектари – це поганий продукт. Не з усіх фруктів і ягід можна виготовляти сік, наприклад з граната. Тут головне, щоб були правильні маркування. Адже нектар не повинен коштувати так само, як і сік”, – сказала вона.
За її словами, взимку більше купують цитрусові соки та нектари і гранатовий, влітку і ближче до осені – овочеві користуються більшим попитом.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас