Китайці орють російські поля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці орють російські поля

Аграрний ринок
3423
У Єврейській автономній області на російському Далекому Сході 28-річний Кі закінчує свій довгий робочий день. Він їсть свинячі ребра в кисло-солодкому соусі, запиваючи їх байцзю – горілкою з сорго. На вулиці мінус 20, але на сибірських полях триває збирання сої, яка йде на корм свиням і домашній худобі.
«З того моменту, як я приїхав у Росію, мої доходи збільшилися майже в десть разів», – розповідає задоволений Кі репортеру японської газети Asahi Shimbun. У Китаї у нього було два гектари землі – в два рази більше, ніж в середньому китайському селянському господарстві, а в Росії із сімома іншими китайцями він обробляє 300 гектарів. Всі вони працюють для китайської сільськогосподарської компанії Baoefengshou з провінції Хейлунцзян, на території історичної Манчжурії. Це справжній латифундист: компанія орендує на Далекому Сході і засіває соєю 4700 гектарів землі, і їй вже обіцяні чергові 4 тисячі гектарів. Сою комбінат експортує в Китай, який має великі потреби в кормі для худоби, бо китайці стали їсти все більше свинини.
Росіяни не хочуть
У той час як в Сибіру йде збирання сої, в Останіно на Уралі китайці пакують в коробки помідори з теплиць. У це занедбане село кілька років тому приїхав один заповзятливий китаєць, який займався до цього бізнесом в Єкатеринбурзі. Він купив землю у колишніх членів колгоспу, які отримали її безкоштовно, заснував фірму Golden Land і привіз з батьківщини працівників. Вони сплять в фанерних бараках, запасаючись сигаретами, ковбасою і горілкою в місцевому магазині.
Бізнес процвітає: фірма продає помідори на місцевому ринку. Керівник компанії постійно живе в Харбіні і вербує працівників по китайських селах. Недоліку в них немає: адже в одній тільки Манчжурії з її трьома провінціями живе майже 100 мільйонів людей. За 650 доларів на місяць (стільки пропонує Golden Land) багато китайців готові сісти у вагон третього класу і в тисняві добиратися до Сибіру.
Golden Land – це лише одна з дев’яти китайських ферм в Свердловській області. Ще більше з’явилося їх в околицях Челябінська. Китайці вирощують овочі навіть під Москвою і Петербургом, за тисячі кілометрів від дому.
«Наш уряд хоче, щоб на полях працювали наші селяни, але вони не хочуть», – говорить житель Останіно Володимир Баласанян. Зараз він працює на фермі китайців бригадиром, а до цього дозволив китайським інвесторам скористатися своїм прізвищем, щоб ті змогли купити землю.
Ферма піклується про підтримання хороших стосунків з місцевими жителями і пропонує безкоштовні помідори кожному, хто спроможеться за ними прийти. Приходять найчастіше літні люди.
Китайці орендують 426 тисяч гектарів
Перенаселений Китай з його 1,3 млрд жителів страждає від браку орних земель. Рішення лежить на протилежному боці кордону: величезну Росію населяє всього 141 мільйон людей, а після розпаду СРСР і занепаду колгоспів на Далекому Сході чверть полів виявилася занедбаною. Це найбільші запаси орних земель на нашій планеті, яких нікому обробляти: на Далекому Сході живе всього шість мільйонів росіян.
Однак ситуація змінюється. Китайське інформаційне агентство «Сіньхуа» повідомляло, що в одному Біробіджані і Хабаровському краї китайці в цьому році отримали в оренду 426 тисяч гектарів землі. Вони влаштовують там ферми і збираються привезти на роботу своїх співвітчизників.
Помідорно-соєвий бізнес процвітає, але за зовнішнім мирним співіснуванням ховається недовіра. Росію і Китай розділяють взаємні рахунки конфліктів і образ. У XIX столітті царська Росія приєднала до себе великий шматок китайської території. У 1969 році дві комуністичні держави стріляли один в одного через річку Уссурі, а договір про визнання кордону підписали лише в 2009 році.
Недовіра помітна в прикордонному Благовєщенську в Амурській області. Він розташований напроти китайського міста Хейхе, великий ринок якого активно відвідують росіяни. На березі Амура російська влада влаштувала прекрасні бульвари і побудувала офісні будівлі, щоб заступити ними китайське місто, розташоване на протилежному боці річки. Відновили і тріумфальну арку, зведену Миколою I в честь поїздки царя на Амур в 1891 році, а пізніше знесену більшовиками. Напис на арці говорить: «Земля амурська була, є і буде російською». Щоб так залишалося в дійсності, московська влада і місцевий губернатор запустили програму з залучення жителів у спорожнілий регіон. бажаючим пропонують порожні будинки, землю, корм для худоби і кілька сотень тисяч рублів на облаштування.
Жовтий наплив
Страх перед напливом китайців підтверджують слова ректора Інституту Конфуція в Благовєщенську: в розмові з американськими журналістами він сказав, що багато китайських студентів є шпигунами. Ходять навіть чутки про секретний музей в Хейхе, куди водять тільки китайських туристів і показують їм там карту Сибіру, включеного в межі Китаю.
Саме такою фобією «жовтої інфільтрації» (хоча в Росії живе всього 400 тисяч китайців) можна пояснити вересневе рішення амурської влади про припинення видачі віз китайським працівникам сільськогосподарської галузі. Їх за рішенням губернатора повинні замінити працівники з Північної Кореї.
Керівництво краю пояснило, що китайці нібито використовували для добрива полів токсичні хімікати та в порушення закону розкидали на полях відходи людської життєдіяльності. Слідами Амурської області вже пішли Красноярськ, Челябінськ і Нижній Новгород.
Марія Кручковська
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас