Врожай-2012: Де зерно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Врожай-2012: Де зерно?

Аграрний ринок
1975
Заради перемоги на майбутніх парламентських виборах і підтримки міфу про стабільну економіку влада готова маніпулювати будь-якою інформацією.
Це стосується не тільки таких показників, як інфляція, а також ще і зернових балансів, які безпосередньо впливають на той же самий індекс споживчих цін.
Як відомо, ціна на хліб залежить в тому числі і від обсягу наявної в країні пшениці. Хіба можна знайти більш значущий компонент у кошику Держстату, який може вплинути в цілому на показник інфляції, та ще і дати привід опонентам говорити про непрофесіоналізм діючого уряду?
Але виходить, що з “пшеничними” резервами не все так просто. І про це, зокрема, свідчить той факт, що з 10 жовтня поточного року уряд фактично збирається заборонити експорт пшениці з країни. Як і позаминулого року, неофіційно.
Враховуючи, скільки галасу наробили квоти і мита на експорт збіжжя у попередні роки, в уряді вирішили діяти старими дідівськими методами. Тобто, просто не давати виходити товару з країни під будь-яким першим ліпшим приводом.
Підкреслимо, що заборона стосується тільки пшениці. Зараз зернотрейдери вивозять її більше, ніж будь-яку іншу аграрну продукцію. Тому, за словами учасників ринку, пшениця зараз – єдина культура, ціни на яку стабільні. На сою, ріпак, кукурудзу і ячмінь вони вже опустилися.
Учасники ринку стверджують, що експортери так завзято взялися вивозити пшеницю, тому що очікували введення заборони на її вивезення. А недавно їх уже про це попередили. Теж неофіційно.
Від обізнаного джерела “РЕ” стало відомо, що на початку жовтня представників найбільших зернотрейдерів зібрали в Міністерстві аграрної політики і продовольства та попередили, що з 10 жовтня кораблі із збіжжям з українських портів випускати не будуть.
За інформацією співрозмовника, експортери сьогодні законтрактували близько 5,2-5,5 мільйона тонн пшениці.
Хоча на початку вересня аграрне міністерство і зернотрейдери підписали Меморандум, відповідно до якого трейдери зобов’язалися експортувати не більше 19,4 мільйона тонн зерна у 2012/2013 маркетинговому році (липень 2012 – червень 2013), у тому числі лише 4 мільйони тонн пшениці.
Причому, в Меморандумі також зазначалося, що якщо поточний обсяг експорту пшениці наближається до 80% від затвердженого документом обсягу, тобто 3,2 мільйона тонн, то чиновники і експортери сідають за стіл переговорів і “дивляться” на зерновий баланс. Така зустріч, за інформацією “Реальної економіки”, має відбутися 15 жовтня.
За останніми даними міністерства, сьогодні експортовано уже 3 мільйони тонн пшениці.
Зрештою, застосування таких важелів можна зрозуміти, адже держава намагається тримати “пшеничний” баланс на безпечному рівні для втримання цін на хліб та запобігання дефіциту.
Втім, дозволені обсяги експорту пшениці все одно є трохи дивними. Для цього достатньо порівняти дані щодо прогнозів врожаю зерна та баланс перехідних залишків. Зазначимо, що до уваги взята суто інформація, яку надавали в Мінагрополітики.
Так, за даними відомства, цього року зібрано близько 14,5 мільйонів тонн пшениці, з них – 80% є продовольчою. При цьому раніше Держстат повідомляв, що на кінець червня 2012 року перехідні запаси продовольчої пшениці в країні становили більше 5 мільйонів тонн. Це рекорд, раніше цей показник становив 2,4 мільйона тонн.
“Оскільки внутрішні потреби у продовольчому зерні становлять 6 мільйонів тонн, то цьогорічного врожаю буде більш, ніж достатньо для забезпечення продовольчої безпеки країни”, – наголосив напередодні голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк.
Тож, підрахуємо. За офіційними даними в цьому маркетинговому році в України є 20 мільйонів тонн зерна (близько 11 мільйонів тонн з них – продовольче). Внутрішнє споживання країни становить не більше 10-12 мільйонів тонн пшениці, з яких 6 мільйонів тонн – продовольчої.
Таким чином залишається близько 8-10 мільйонів тонн пшениці. З них відрахуємо 2-2,5 мільйони тонн на перехідні запаси, тож залишається можливість вивезти не менше 5,5 тонн пшениці.
Натомість, Мінагрополітики встановлює межу на рівні 4 мільйонів тонн і вже починає “вставляти палки в колеса” експортерам та виробникам.
Так, вводяться небувалі досі карантинні заходи на полях Херсонщини і Одещини, а уряд змушує “Укрзалізницю” не випускати зерно, яка перевищує обсяги, оговорені в Меморандумі.
За словами директора консалтингової компанії “ПроАгро” Миколи Верницького, про введення заборони чи то у вигляді квот, чи то у вигляді мит, відповідно до Меморандуму, усі учасники ринку повинні бути попереджені за 2 місяці.
Навіщо ж використовуються тоді такі нецивілізовані методи?
“Є два варіанти. Або зайві 1,5 мільйона тонн мають вивезти “свої” або держава просто домальовує цифри про перехідні залишки чи врожай”, – каже співрозмовник “РЕ”, директор великого зернотрейдера.
Верницький, наприклад, не довіряє урядовим показникам залишків пшениці. “Ніхто не знає справжньої цифри”, – вважає він.
За інформацією джерела “Реальної економіки”, сьогоднішні перехідні запаси, можливо, не сягають і 3 мільйонів тонн. Щодо врожаю пшениці, то за даними “ПроАгро”, його обсяг становить не більше 14 мільйонів тонн.
Дмитро Дєнков
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас