Китай отримав свій перший авіаносець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай отримав свій перший авіаносець

2961
ВМС Китаю в неділю, 23 вересня, отримали свій перший авіаносець "Ши Лан" (колишній український "Варяг"). Як повідомляє Global Times, церемонія передачі корабля відбулася в порту міста Далянь на північному сході країни.
В кінці серпня 2012 року "Ши Лан" вийшов на свої десяті за рахунком морські випробування. Повідомлялося, що до кінця 2012 року авіаносець буде прийнятий на озброєння. У той же час представник ВМС Китаю полковник Лі Цзе розповів газеті Shanghai Daily про те, що на приведення корабля в повну бойову готовність буде потрібно ще три роки.
Під час випробувань на кораблі, зокрема, були помічені повнорозмірні макети винищувача J-15 і вертольоти Z-8 AEW. На початку вересня в китайських ЗМІ також з'явилися фотографії нового винищувача, схожого з американськими F-22 і F-35. За оцінками експертів, літак також міг би використовуватися на авіаносці "Ши Лан".
Авіаносець "Варяг" був побудований за проектом 1143.6 в 1988 році і в 1993 році відійшов Україні. У 1998 році українська сторона продала корабель Китаю за ціною металобрухту для переобладнання на плавуче казино. Згодом китайські ВМС заявили про намір відновити авіаносець для бойового застосування. Корабель отримав назву "Ши Лан" і в кінці 2011 року розпочав морські випробування.
Передача авіаносця "Ши Лан" ВМС Китаю пройшла на тлі загострення територіальної суперечки з Японією за острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао). Як повідомлялося, вранці 24 вересня біля спірних островів, які Японія відносить до своєї території, з'явилися два китайські кораблі. Ще чотири сторожовика ВМС Китаю були помічені в безпосередній близькості від японських територіальних вод.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас