Як банк Ріната Ахметова заробляє у відділеннях інших банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як банк Ріната Ахметова заробляє у відділеннях інших банків

5374
Філіальна мережа Банку Ренесанс Капітал налічує менше 50 повноцінних відділень, ще близько 130 "міні-відділень" банку розміщуються в магазинах і супермаркетах. Але мережа, через яку "Ренесанс" видає свої споживчі кредити, набагато ширша - більше 500 точок продажів.
"Ренесанс" використовує мережі інших банків, щоб продавати свої продукти, і потенційні конкуренти погоджуються брати участь у проекті: вони нічим не ризикують.
Чужими руками
На початку серпня "Ренесанс" домовився з банком "Глобус" про те, що буде видавати споживчі кредити через його відділення. "У відділеннях банку "Глобус" клієнти зможуть оформити заявку на отримання кредиту, а також отримати рішення щодо такого кредиту", - розповів голова правління банку "Глобус" Сергій Куриленко (раніше акціонером був заступник голови НБУ Валерій Прохоренко).
"Глобус" - один з трьох компаньйонів Банку Ренесанс Капітал з просування кеш-кредитів. Першим з ним почав співпрацювати ще близько року тому націоналізований Укргазбанк, що має 235 відділень. У "Глобуса" - 21 відділення. "Ми через свою мережу видаємо кредити декількох банків", - повідомив представник Укргазбанку. Але назвати решту щасливчиків, які працюють через їхню мережу в Укргазбанку так і не змогли. Не афішують там і співпрацю з "Ренесансом".
Ще одним партнером "Ренесансу" з продажу кеш-кредитів виступає Банк Національний Кредит з мережею на 45 відділень. "Банк Ренесанс Кредит вирішив побудувати мережу дистрибуції на мережі інших банків. І ми беремо участь у цьому проекті, вже видаємо кредити", - повідомив голова наглядової ради Банку Національний кредит Андрій Оністрат. Однією з причин співпраці з цим банком "Ренесансу" стала, швидше за все, наявність у нього власної мережі платіжних терміналів на 1700 шт., через які можна буде погашати кеш-кредити.
По суті, інші банки виступають у ролі посередників "Ренесансу", за рахунок яких він різко нарощує свою присутність на ринку. На даний момент ця вузькоспеціалізована роздрібна фінустанова має більше 500 точок продажу в усіх областях України, тоді як повноцінних відділень у банку менше 50. Все інше - агентські точки. У тому числі і в інших банках.
"Ренесанс Капітал" пропонує банкам-партнерам дві схеми співпраці. У першому випадку інший банк виступає як кредитний брокер - шукає клієнта, консультує його, допомагає зібрати пакет документів і відправляє до найближчого відділення "Ренесансу".
За другою схемою банк-партнер виступає агентом: встановлює у своєму відділенні програмне забезпечення "Ренесансу", самостійно проводить скоринг та видає готівку. Гроші своєму агентові банк-кредитор перераховує на транзитний рахунок, але видача проводиться від імені Банку Ренесанс Капітал і сам кредит числиться на його балансі.
Агент отримує комісію, розмір якої сторони не розголошують. За оцінками банкірів, винагорода банку-посередника складе 2-5% залежно від схеми роботи і форми кредитів. Відомо, що за партнерською програмою банки зможуть продавати три продукти - одноразовий кеш-кредит, кредитну лінію та кредитну картку.
Без ПУМБу
До кінця цього року "Ренесанс" розраховує довести кількість своїх банків-партнерів до десяти. "Ще ведемо переговори з декількома банками", - констатує начальник управління з розвитку агентської мережі Банку Ренесанс Капітал Валерія Бобкова. За її словами, відбір партнерів проводиться за простим принципом: наявність у кандидата філіальної мережі і відсутність аналогічних кредитних продуктів.
Якщо банк від початку роздрібний та вже видає кеш-кредити, то навряд чи він погодиться на таку співпрацю. "Я не бачу сенсу в тому, щоб інший банк продавав кредити через наші відділення", - говорить голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. На його думку, така кооперація мала б сенс, якби у банку були обмеження щодо ліцензії або не було б грошей.
Можливо, саме тому "Ренесанс" не співпрацює з Першим українським міжнародним банком (ПУМБ), який також належить СКМ Ахметова. У самому ПУМБі не змогли прокоментувати своє небажання співпрацювати з родинною фінустановою.
Умови кредитування, за словами учасників партнерських угод, не відрізняються від тих, які пропонують у відділеннях Банку Ренесанс Капітал. Зараз фінустанова кредитує на суму від 1 000 до 50 000 на термін від 6 до 36 місяців. У банку декларують номінальну ставку 23% річних, але при цьому є ще одноразова комісія (до 5%) і щомісячна комісія - від 0,5% до 3,5% від суми кредиту залежно від терміну кредитування. "На ринку кеш-кредитування реальні ставки 65-100% річних", - констатує перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
20% зростання на місяць
Незважаючи на зростання агентської мережі, активи Банку Ренесанс Капітал в першому півріччі цього року скоротилися на 56 млн грн. - до 689 млн грн. У самому банку говорять, що завдяки впровадженню агентської програми кредитний портфель приростає щомісяця на 20%. Пояснити парадокс можна тільки тим, що банк проводить масштабне списання виданих ще до кризи проблемних кредитів.
Обсяг ресурсів, який "Ренесанс" готовий направити на кредитування за партнерськими програмами в найближчому майбутньому, в банку не розголошують. Однак учасники ринку стверджують, що ліміти партнерам ніхто не встановлював. За деякими оцінками, ця програма дозволить банку Ахметова наростити роздрібний кредитний портфель до кінця року на 1-2 млрд грн. "У найближчий рік в рамках цього проекту ми плануємо видавати 10-20 кредитів на місяць на одну точку продажів банку "Глобус", - прогнозує Куриленко.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас