Все нижче, і нижче, і нижче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все нижче, і нижче, і нижче

Казна та Політика
2404
Місяці невизначеності продовжать повільно вбивати Єврозону і світову економіку.
Зустрівшись в Брюсселі 28 і 29 червня, європейські лідери зуміли перевершити всі очікування за масштабами рішень, ухвалених для припинення своєї нескінченної боргової кризи. Серед іншого, вони вирішили дозволити новому фонду допомоги рекапіталізувати банки в стражденних економіках безпосередньо, а не через позики урядам. Вони так само дозволили фондам допомоги купувати державні облігації проблемних країн на менш жорстких умови, ніж раніше. Курс євро різко виріс; фондові ринки пожвавилися; ціни на нафту підскочили. Дохідність за державними облігаціями в Іспанії та Італії впала; вони також підбадьорили Ірландію, надавши їй ретроспективну поблажку за умовами кредитування, яке знадобилося для ліквідації наслідків банківської кризи. Ірландський уряд, недовго думаючи, вирішив залучити гроші через випуск короткострокових векселів - 5 липня відбувся перший аукціон з 2010 року.
Але в деякому сенсі, червневий саміт нас розчарував. Теоретично, передбачається, що досягнуті домовленості допоможуть розірвати порочне коло між слабкими урядами та слабкими банками. На практиці ж нічого подібного не станеться до тих пір, поки Європейський центральний банк (ЄЦБ) не візьме на себе обов'язки контролера для європейських банків, на що може піти набагато більше запланованих шести місяців. А поки, угода, зметана нашвидкуруч у досвітній час, може порватися об гострі законодавчі кути, зокрема, в тому місці, де йдеться про зміну повноважень фонду допомоги без внесення поправок до договору, який ліг в основу його створення; політичні протиріччя в невеликих північних економіках теж можуть пошкодити благим починанням - наприклад, Фінляндія зовсім не в захваті від ідеї використання фонду допомоги для придбання державних облігацій на вторинному ринку. Тим часом, Греція не втратила свою здатність псувати всім життя і настрій: новий уряд у країні намагається домогтися концесій у країн-кредиторів.
Ці фактори обіцяють нам нову порцію невизначеності і нові удари для світової економіки. Між тим, у самій Єврозоні ставка б/р досягла 11.1% у травні - це рекордний максимум, небачений з часів створення валютного союзу в 1995 році. Сукупний індекс менеджерів із закупівель (PMI), що охоплює сектори послуг та обробної промисловості, незначно виріс до 46.4 в червні, але так і не зміг подолати прикордонну зону 50, що відокремлює спад від зростання. Навіть доблесна німецька економіка, здається, почала здаватися. Індекс PMI вказує на скорочення національного обсягу виробництва у другому кварталі. Найтривожніша ситуація в секторі обробної промисловості Німеччини, активність там швидко падає. Нічого дивного: такою недугою страждає промисловість у всьому світі. В Америці індекс ділової активності ISM в червні впав нижче 50 - вперше майже за три роки. Нових замовлень дуже мало, а це означає, що перспективи у виробників досить похмурі. У першу чергу, пропали експортні замовлення, компанії, відразу ж повною мірою відчули наслідки, звинувачують у всьому слабкий попит в Європі і в Китаї. За оцінками МВФ, американська економіка відновлюється дуже повільно, крім того, у Фонді стурбовані тим, як посилення єврокризи відіб'ється на стані справ у США.
В Азії скорочення темпів промислового виробництва теж йде повним ходом. Японський PMI впав нижче позначки 50 - вперше з листопада минулого року. А в Китаї офіційний показник ділової активності після кількох місяців безславного падіння зупинився за крок від прикордонної межі - хоча, для Китаю це, ймовірно, означає, що обсяг виробництва в річному врахуванні буде зростати на 10% (замість 15%). Але Бразилія, яка продає країні сировину, неодмінно відчує на собі це зниження. Там сектор обробної промисловості скорочується вже три місяці поспіль. На початку тижня ринки були сповнені оптимізму, але лише тому, що чекали від Центробанків втручання і чергової допомоги. ЄЦБ і Банк Англії їх не підвели, послабивши монетарну політику. Так, ЦБ Великобританії розширив свою програму кількісного ослаблення. А ЄЦБ опустив облікову ставку нижче 1% вперше за всю історію свого існування. А скільки ще всього треба зробити, щоб вийти з кризи...
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас