Внески компенсують безготівково — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внески компенсують безготівково

Фінтех і Картки
1192
Виплата компенсацій знецінених внесків Ощадбанку СРСР, яка повинна початися 1 червня, буде використана для просування державної платіжної системи. В Ощадбанку вчора повідомили, що виплата 6 млрд грн буде здійснюватися не готівкою, а шляхом їх нарахування на платіжну картку системи НСМЕП. Для цього буде безкоштовно випущено 6 млн карток, на які Ощадбанк перерахує по 1 тис. грн. Їх можна буде використовувати для отримання знижок у торговельних мережах та аптеках, списки яких вже формуються. "Картки будуть трирічними, коли будуть наступні виплати, кошти на них можна буде нарахувати навіть без приходу клієнта до відділення", - заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
Гроші з картки можна буде зняти через 1,2 тис. банкоматів Ощадбанку або 3,5 тис. платіжних терміналів, якими обладнані відділення установи, або розплатитися ними в торговельних мережах. Керівництво банку не бентежить те, що, за даними установи, середній вік вкладників Ощадбанку СРСР становить 65-68 років, оскільки у його клієнтів знайдуться молоді родичі та знайомі, які допоможуть їм зняти кошти з платіжних карток.
Для охочих залишити гроші на депозиті Ощадбанк передбачив підвищену ставку - 17% річних, тоді як зараз він пропонує максимум 15,5%. На відміну від виплат внесків проблемного Родовід Банку, коли з 3,95 млрд грн близько 40% коштів залишилися на обслуговуванні в Ощадбанку, зараз в закладі не розраховують на таке ж збільшення депозитного портфеля.
Система НСМЕП створена за ініціативою Національного банку в 2004 році і до сих пір не набула широкого поширення - в минулому році на неї припало 4% платіжних карток. Міжнародні системи Visa і MasterCard займали 60% і 35% ринку відповідно. За оцінками учасників ринку, в Україні використовується близько 21 млн карток Visa, 11 млн карток MasterCard і 3 млн карток НСМЕП. Випуск 6 млн платіжних карток національної системи зробить її присутність на ринку помітною. "Уряд дає міжнародним системам зрозуміти, що їх позиції можуть серйозно похитнутися. Їм потрібно йти на компроміс", - говорить джерело на ринку. Банкіри сумніваються, що цільова аудиторія установи, представники якої будуть отримувати компенсацію радянських внесків, стане активно користуватися картками надалі. "Якась частина їх, можливо, залишиться в обороті, так як клієнтам просто знадобиться безкоштовна картка, а хтось буде користуватися знижками, які запропонує Ощадбанк. Однак навряд чи бабусі в 70 років стануть часто здійснювати безготівкові платежі", - прогнозує заступник голови правління одного з банків, який випускає картки НСМЕП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас