Житло і землю для іноземців мерія віддала приватникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло і землю для іноземців мерія віддала приватникам

Нерухомість
350
У Києві новий майновий скандал. Прокуратура порушила кримінальну справу проти одного з чиновників і подала в суд позови про скасування рішень Київради про передачу приватникам приміщень і землі, які були в управлінні гендирекції з обслуговування іноземних представництв. Ця структура від імені київської мерії займалася розселенням і організацією побуту дипломатів. Але величезні ділянки, елітні квартири з паркуваннями в центрі Києва, санаторії в Криму та Карпатах іноземці не побачили, а нерухомість чомусь опинилися в приватних руках. Бюджет столиці при цьому не отримав ні копійки. Таємне стало явним після втручання президента. Влада Києва обіцяє розібратися, пише "Сегодня".
Майже 90 гектарів біля затоки "Верблюжа", ділянки на Трухановому острів, санаторії в Ялті, Трускавці, ділянки та будівлі на вулицях Аніщенка, Стрітенській, Обсерваторній, Софіївській, квартири на Гоголівській, Тарасівській, Маяковського, Федорова... Все це значилося в активах ГДІП. Біля "Верблюжої" на Богатирській зараз кипить будівництво. Тут збиралися побудувати гольф і яхт-клуб, кінну базу для дипломатів. "Ні, тут будуються таун-хауси та котеджі по 2,2-3,2 тисячі доларів за квадратний метр, але не для дипломатів. Всі можуть купити. Землю доведеться приватизувати самим, але ми допоможемо", - пообіцяла фіндиректор компанії-забудовника Інна Василівна, якій ми представилися покупцями. У мерії про це відомо не було. "Земля належить ГДІП, а що там будують котеджі, я перший раз чую! Будемо з'ясовувати", - сказав заступник голови КМДА Михайло Кучук.
Приватникам віддали навіть офіс самої ГДІП. У будівлі на Обсерваторній, 6 зараз... хостел. "Ми будівлю орендуємо. Ціна за ліжко 80-120 гривень, але до Євро ціни зростуть у кілька разів і будуть в євро", - розповіла адміністратор. У жовтні 2009 ГДІП продав, згідно з рішеннями Київради, належні йому акції "Атомпрофздравниці" всього за 3,5 мільйона гривень фірмі "Міськбудінвест". А це санаторії в Ялті та Трускавці. Ініціював продаж депутат від Блоку Черновецького Володимир Дробот. "Я не пам'ятаю, що це було, вибачте", - сказав нам Дробот.
Не змогли нічого згадати про купівлю і в "Міськбудінвесті". ГДІП також належала будівля на Софіївській, 20/21, навпроти Софії Київської. У 2008 році вона перейшла в руки ТОВ "Курдонер" для будівництва готелю з підземним паркінгом. За даними бази Українського бізнесу, засновник фірми Артур Маргуліс. Незадовго до угоди він на аукціоні купив фотографії мера Черновецького за 75 тисяч гривень.
Були продані кілька квартир і паркомісць, призначені для іноземців на Федорова, Тарасівській, Маяковського. Ми побували на Тарасівській, 21, де ГДІП належали три великі квартири. Новенький будинок, на 1 поверсі - бар, куди мешканці можуть спуститися в тапочках, салон краси, солярій, хімчистка, у дворі - огороджений майданчик для тенісу. В одній з квартир нам відкрили двері. "Який ГДІП? Ми тут більше трьох років живемо, а ГДІП нас обслуговує - двір мете, під'їзд миє", - обурилася господиня. За словами екс-мера Києва Олександра Омельченка, при якому багато майна було передано ГДІП, це незаконно. "Їхнє завдання організовувати побут і відпочинок дипломатів", - говорить він. У МЗС кажуть, що від ГДІП нічого не отримували, а в мерії пообіцяли розібратися з кожним об'єктом.
Великий скандал, пов'язаний з ГДІП, був у минулому році. Тоді "пішов" особняк за адресою вулиця Мельникова, 51, призначений спочатку для посольства Казахстану. Але потім дипломати відмовилися від нього, і особняк віддали фірмі, яка повністю знесла будинок. Тепер тут збираються зводити висотку.
В кінці 2010 року ГДІП передала ділянку на вулиці Стрітенській, 10, в самому центрі під будівництво офісного центру з паркуваннями. Зараз прокуратура Києва опротестувала та оскаржила рішення в суді. Також прокуратура домоглася в суді визнання незаконним рішення щодо передачі ділянок на Богдана Хмельницького, 64. І опротестувала передачу приміщень на Червоноармійській, 9/2.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас