Іран різко збільшив закупівлю пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран різко збільшив закупівлю пшениці

Аграрний ринок
908
Іран готується до важких часів. Посилення міжнародних санкцій змусило Тегеран різко збільшити закупівлю зерна. Причому, як повідомляє "Росія-24", одним з головних постачальників продовольства став потенційний противник - Америка.
США цього року продали Ірану 180 тис. т. пшениці озимих сортів і увійшли до списку головних постачальників. Крім Америки в ньому числяться Австралія, Бразилія і Казахстан. Примітно, що три десятиліття поспіль, тобто з часів революції, Тегеран відмовлявся купувати продовольство в американців. Все змінив 2008 р., коли в країні була жахлива посуха. Той вимушений рекорд з імпорту поки не побитий, але остання статистика все одно виглядає переконливо. Адже ніякої посухи в Ірані немає, а закупівлі все одно зростають.
До червня загальний обсяг імпорту пшениці досягне 2 млн метричних тонн. Це, до речі, американський прогноз, і ще в лютому він був в 10 разів скромнішим. Ринок повниться чутками про те, що Тегеран купить ще 3 млн т. пшениці в Індії. І нібито готується до війни.
Американські та європейські санкції поширюються лише на потенційні джерела доходів, які Тегеран може використати для створення ядерної зброї. Вони не забороняють торгівлю продовольством.
Але 20 іранських банків відключені від міжнародної системи обміну фінансовими даними (SWIFT), а низка компаній-посередників в Європі та Азії відмовилися від співпраці з Тегераном під тиском влади.
Керівництво Ірану впевнене, що ситуація буде тільки погіршуватися, тому засіки батьківщини потрібно заповнювати, поки є можливість. Хліб в країні тим часом дорожчає. Ціни злетіли на 30%. Рівно настільки ж подешевшав відносно долара іранський ріал.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас