Ціни на продукти: Чого чекати в 2012 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на продукти: Чого чекати в 2012 році?

Аграрний ринок
2747
Уже багато років в Україні діють обмеження для торговельних надбавок, що вносяться виробниками в ціну продуктів для отримання доходу. Такі обмеження встановлюються держадміністраціями в регіонах країни, включаючи міста центрального підпорядкування Київ і Севастополь. Межі надбавок дозволяють стримувати зростання продуктових цін, а виробники разом з торговельними мережами постійно борються за підвищення допустимої "маржі".
Схоже, що цього разу в Києві постачальники продовольства домоглися успіху в боротьбі за цінове зростання: з 4 лютого 2012 р. набрало чинності розпорядження Київської міської держадміністрації про нові принципи обмеження торгових надбавок, згідно з яким колишні показники граничних надбавок в основному збереглися.
Але! Відразу для декількох груп товарів вони повністю скасовані. Новий "безліміт" стосується імпортних варених ковбас, вершкового масла, сирів, круп, макаронних виробів, курячого філе.
Експерт аграрних ринків Тарас Висоцький розповів ForUm`у, що дане скасування вже відбилося на ціновій політиці столичних супермаркетів, особливо тих, які не належать до основних торгових мереж (останні менше залежать від продажної ціни і більше заробляють на оборотах). Разом з тим, за словами аналітика, "вивільнення" цін на зазначені продукти не призвело (і навряд чи приведе) до сильного подорожчання в роздробі, тому що ні виробники, ні торговельні мережі не зацікавлені відлякати покупця і тим самим обвалити власні продажі. Підвищення цін відбувається плавно, по можливості непомітно для споживача.
Дещо навіть дешевшає
Отже, київська влада додала городянам витрат на їжу. Хоча відомо, що в Києві вона і так мало не найдорожча в країні. У зв'язку з цим цікаво: а що відбувається з цінами в загальнонаціональному масштабі?
Спеціаліст з аграрного ринку Тетяна Гетьман повідомляє: за результатами січня-2012 продукти в країні (включаючи алкоголь і тютюнові вироби) зросли в ціні відносно грудня всього на 0,2%. "Найбільше подорожчали овочі і фрукти, на 3,6% і 2,4% відповідно. Причина в тому, що в сильні морози фермери призупинили продажі такої продукції, не бажаючи додатково витрачатися на її захист від низьких температур", - уточнює експерт.
Тоді як м'ясо, молочні продукти, безалкогольні напої піднялися у вартості не більше ніж на 0,5-0,7%. А деякі типи продовольства і подешевшали: цукор, рис, тваринні жири, продукти переробки зернових - на 1,5-2,4%, а яйця - відразу на 6,2% (докладніше див. таблицю).
Тарас Висоцький вважає це непоганим результатом, тим більше з урахуванням новорічних свят, під час яких все зазвичай дорожчає. На думку аналітика, низькі темпи зростання продовольчих цін збережуться, принаймні, до кінця весни. Але це не привід занадто радіти, вважає він: наприклад, протягом 2011 р., незважаючи на низьку загальну інфляцію, вартість більшості базових продуктів піднялася на 10-15%. Так, свинина подорожчала на 8%, яловичина і телятина - аж на 19%, а курятина і зовсім на 20%. Жителі країни добре знають це з цінників магазинів.
Ціновий ривок зробили і соки - на 16%. Ціни на твердий сир піднялися на 19%, на кефір - на 12%, на сметану - на 10%. А от вартість вершкового масла майже не зросла.
Однак відзначено і здешевлення деяких товарів: найсильніше впали в ціні гречка і цукор, що пов'язано з хорошим урожаєм гречки та цукрових буряків. Так, за словами фахівців, аграрії в 2011 р. істотно розширили посіви гречки, і її урожай досяг 293 тис. т (на 159 тис. т більше, ніж роком раніше). А урожай буряків і виробництво цукру і зовсім виявилися близькі до рекордів: відповідно 18,7 млн т і 2,3 млн т.
Очікування-2012
Що ж буде з цінами на продукти в цьому році? Тут є і негативні, і позитивні фактори. До мінусів в Інституті аграрної економіки відносять те, що остання осінь виявилася посушливою, і через це слабо зійшли озимі культури. Дану обставину визнають і в Мінагрополітики, за оцінками якого, навесні доведеться пересівати не менше 1,5 млн га, або третину озимих. У результаті реалізаційна вартість озимої пшениці зросте в 2012 р. в середньому до 2100 грн/т (торік - 1330 грн/т). А це призведе до подорожчання хліба і макаронних виробів, а через зростання цін на кормові зернові культури - в підсумку і до зростання цін на м'ясо (мінімум на 7-10%).
Що стосується позитиву, констатує ForUm`у Тетяна Гетьман, то в 2011 р. держава надала фермерам фінансову допомогу загальним розміром 300 млн грн. Ці кошти в чомусь пішли на підтримку виробників молока, дозволивши їм оптимізувати витрати і знижувати собівартість. Ефект від подібних заходів позначиться і в 2012 р., стримуючи ціни на молокопродукти.
Крім того, в цьому році Кабмін має намір надавати бюджетну допомогу сімейним фермам: господарствам, які бажають розвивати сімейні ферми чисельністю від 5 до 20 корів, будуть компенсувати вартість купівлі телят та будівництва ферми.
Також чиновники обіцяють не допустити нової кризи на ринку цукру. Нагадаємо, цього сезону в Україні сформувався надлишок цього продукту в обсязі 300 тис. т. В кінці літа прогнозувалося, що такий надлишок приведе до різкого падіння вартості, а звідси до великих збитків виробників. Багатьох з них ці збитки могли б змусити до зупинки виробництва, і в 2012 р. на ринку трапився б дефіцит цукру і різке подорожчання. Але Кабмін відреагував ефективно, за високими цінами закупивши 200 тис. т цукру до Аграрного фонду, що зняло напругу на ринку.
В цілому міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк запевняє: особливі причини для подорожчання продуктів нині відсутні. За його оцінкою, "стурбованості щодо сезонного зростання цін зараз немає. Скажімо, складські запаси овочів і фруктів досить великі. Експорт та імпорт йде ритмічно. Також ціновій стабільності допоможе подальший розвиток системи виїзних ярмарків".
Що ж, дай-то бог. Експерти сходяться на думці, що в 2011 р. уряду загалом вдавалося тримати в узді зростання цін на продукти. При грамотному підході цю тенденцію вдасться зберегти і в поточному році.
Індекс споживчих цін на продовольчі товари в Україні в січні 2012 р.,%
Джерело: Міністерство аграрної політики і продовольства
Андрій Боярунець
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас