Неоціненний досвід. Українці будуть доводити, що гроші на житло зароблені чесно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неоціненний досвід. Українці будуть доводити, що гроші на житло зароблені чесно

Нерухомість
18664
Киянка Анна Остренко вже рік вивчає оголошення про купівлю-продаж житла. 27-річна програміст хоче придбати двокімнатну квартиру в столиці чи передмісті Києва. Але останнім часом ріелтори умовляють дівчину поквапитися з вибором: скоро податкові органи почнуть перевіряти легальність коштів покупця при оформленні договору купівлі-продажу квартири. Анна і сама стурбована, оскільки офіційно отримує тільки частину зарплати і не зможе пред'явити відповідні документи.
У грудні голова Державної податкової служби Олександр Клименко заявив, що його відомство аналізує дані про купівлі українцями автомобілів і нерухомості, щоб виявити тих, хто приховує доходи. У Міністерстві фінансів готують законопроект, який зобов'язує надавати декларацію про доходи при придбанні житла. Також податківці можуть отримати право контролювати діяльність оцінювачів, щоб ті не занижували вартість виставлених на продаж об'єктів нерухомості. Експерти вважають, що ці нововведення хоч і збільшать надходження до бюджету, але можуть підірвати і без того кволий український ринок нерухомості.
Податковий гніт
Середня по Україні сума, зазначена в договорі купівлі-продажу квартири, становить близько 100 тис. грн. Це, звичайно, не ринкова ціна, а результат податкової оптимізації. За законом, якщо продавець володіє житлом менше трьох років, він повинен заплатити з його продажу податок у 5%. Плюс 1% вартості проданого житла - до Пенсійного фонду і ще 1% держмита - за нотаріальне оформлення угоди. Ось і вписують в договір занижену ціну, пояснює аналітик компанії "Планета "Оболонь" Володимир Коломейко.
"Сьогодні при здійсненні операцій купівлі-продажу вартість об'єктів занижується вдвічі", - обурюється депутат-регіонал Андрій Пінчук, член Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Втрати бюджету через цю практику досягають 2 млрд грн. на рік. Пінчук вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №9574, який передбачає, що діяльність оцінювачів буде контролювати не Фонд державного майна та Держагентство земельних ресурсів, а Державна податкова служба.
Пінчук пропонує передати Податковій службі право створювати реєстр оцінювачів. Тільки компанії, внесені до цього списку, будуть мати право проводити оцінку нерухомості для угод. Щоб потрапити до реєстру, оцінювачам потрібно буде пройти податкову перевірку і аудит, а також скласти іспит на підтвердження кваліфікації.
В Українському товаристві оцінювачів побоюються, що за допомогою цього законопроекту їх фактично підпорядкують податківцям. "Ця ініціатива більше схожа на спробу використовувати інститут незалежного оцінювання як засіб для виконання планів зі збору податків і закриття бюджетних дір", - вважає голова ради товариства Олексій Амфітеатров. Він не вірить, що у самих податківців вистачить кваліфікації для проведення експертизи оцінок.
Володимир Коломейко прогнозує, що законопроект призведе до монополізації ринку кількома "правильними" фірмами. У такій ситуації напевно зростуть тарифи на оцінку - ці послуги стануть більш дефіцитними. "Враховуючи реформу Бюро технічної інвентаризації (БТІ), без незалежної оцінки угода з купівлі-продажу не може відбутися, - сказав Фокусу на умовах анонімності один з київських оцінювачів. - Замовники будуть змушені платити, скільки з них будуть вимагати". Зараз оціночною діяльністю в Україні мають право займатися понад 3000 компаній, які беруть за оцінку квартири в середньому 500-600 грн.
Крім вартості оцінки зростуть і самі податкові виплати. "Враховуючи цей чинник, ціна однокімнатної квартири збільшиться на 500-1000 доларів", - відзначає Коломейко. Це означає, що угод стане менше. Правда, скоротиться і кількість випадків шахрайства. Зараз бувають випадки, коли угоди, укладені за заниженою ціною, розриваються через суд і покупцю повертають суму, вказану в договорі, а не реально виплачену.
Андрій Пінчук не сумнівається, що його законопроект буде прийнятий. "В законі про Фонд держмайна, який підписав Віктор Янукович, є на нього посилання", - підкреслив він. А з Українським товариством оцінювачів, за словами депутата, зараз ведуться переговори.
Гроші - з тумбочки
Жорсткий контроль за сплатою повної суми податків при продажу нерухомості та автомобілів - це лише перший крок до тотального контролю Податкової за витратами українців. Інформація про всі великі угоди з нерухомим майном надходить до ДПС від нотаріусів кожен квартал. Проте зараз, навіть встановивши невідповідність між офіційними доходами та витратами громадянина, податкова, як правило, обмежується проханням добровільно задекларувати невраховані доходи. Щоб притягти порушника до адміністративної відповідальності і змусити його заплатити штраф, податківцям потрібно проводити спеціальне розслідування.
Податковій службі працювалося б набагато простіше, якби покупців при купівлі нерухомості або якоїсь іншої дорогої власності зобов'язали підтверджувати джерело отримання коштів. Таку ініціативу вже кілька років лобіюють і податківці, і Мінфін. Поки її вдалося реалізувати тільки в законопроекті про ринок землі, який Верховна Рада прийняла в першому читанні, - в документі є норма про те, що покупець земельних ділянок зобов'язується надати декларацію про доходи. За словами Сергія Терьохіна, першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, зараз в Мінфіні розробляють законопроект, що поширює цю норму на автомобілі, будинки і квартири.
Крім довідки про доходи з роботи підтвердженням легальності коштів може бути договір продажу іншої власності або кредитна угода з банком. Якщо рівень доходів, зазначений в документах, не буде відповідати вартості дорогої покупки, покупцю доведеться заплатити податок - від 15 до 17% вартості житла.
За словами Володимира Коломейка, прийняття такого закону хоч і буде кроком у правильному напрямку, але ще сильніше вдарить по ринку, ніж боротьба за повну сплату податків продавцями. "Наша економіка перебувала в тіні 20 років, - каже він. - Природно, багато хто буде боятися "світитися" перед податковою".
Але навіть після прийняття законопроекту можна буде уникнути сплати податку. Наприклад, за допомогою фальшивої іпотеки: взятий у банку кредит пред'являється в податковій, а потім повністю погашається через кілька днів після купівлі квартири. Правда, при використанні такої схеми доведеться заплатити банківські комісії.
Хоча про нововведення, покликане неабияк поповнити держбюджет, вже щосили пліткують ріелтори і їхні клієнти, представники влади поки не хочуть говорити про терміни втілення своєї ідеї в життя. У Податковій службі відмовчуються під тим приводом, що коментують лише прийняті парламентом законодавчі ініціативи. А екс-заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, яка раніше підтримувала обов'язкове декларування доходів при великих угодах, не знайшла часу відповісти на питання Фокуса. Очевидно, революційні заходи з наповнення бюджету будуть відкладені до осінніх парламентських виборів, щоб не дратувати і без того критично налаштованих до влади виборців.
"Теоретично, якщо обкладати громадян податком виходячи з їхніх витрат, першим за його несплату буде покараний президент, - міркує депутат Сергій Терьохін. - У Януковича у власності або у користуванні, що за цивільним кодексом приблизно одне і те ж, перебуває великий маєток. І декларація про доходи, яку оприлюднив голова держави, не відповідає стилю його життя".
Ірина Гамалій
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас