Асоціація українських банків запропонувала покращити споживче кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація українських банків запропонувала покращити споживче кредитування

Кредит&Депозит
650
Асоціація українських банків (АУБ) направила Національному банку і парламентському Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики зауваження та пропозиції до законопроекту "Про споживче кредитування". Про це УНН повідомила прес-служба асоціації.
АУБ підкреслює, що зміни, запропоновані законопроектом, утворюють істотний дисбаланс у правовому статусі банку і споживача як сторони договору споживчого кредитування, при якому права боржника значно переважають над правами кредитора. Зокрема, документ передбачає визначення максимального розміру споживчого кредиту, який може бути наданий банком без оцінки кредитоспроможності споживача, що, на думку асоціації, необґрунтовано збільшує в рази ризики банку.
Крім того, звільнення споживача від сплати відсотків або інших платежів і надання йому права розірвати договір у разі, якщо надання недостовірної інформації спричинило отримання споживачем споживчого кредиту, який би він не отримував в інших умовах, що може бути використано недобросовісними споживачами.
Законопроект також передбачає скасування позасудового звернення стягнення на майно споживача за його зобов'язаннями за договором про споживчий кредит, що прямо суперечить Цивільному кодексу, який надає нотаріусам право на здійснення захисту цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі.
Таким чином, істотне відхилення у бік захисту прав позичальників зачіпає не лише права банку як фінансового посередника, який перерозподіляє фінансові ресурси, але і значно обмежує права іншої категорії клієнтів - вкладників.
Нагадаємо, законопроект "Про споживче кредитування" має на меті створити механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав і законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас