iTrader: Песимістичні настрої в Європі спричинили зниження українського ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

iTrader: Песимістичні настрої в Європі спричинили зниження українського ринку

Фондовий ринок
150
У понеділок, 16 січня, торгова сесія на українському фондовому ринку завершилася на негативній території. Індекс Української біржі за підсумками сесії просів на 1,67% і закрився на позначці 1379,15 базисного пункту.
Європейські ринки сьогодні на початку дня пішли в невеликий мінус після того, як у п'ятницю ввечері агентство S&P заявило про зниження рейтингів відразу 9 країн Єврозони, серед яких опинилися Франція, Австрія, Італія, Іспанія та Португалія. "Тим не менш, глобальних розпродажів на ринках сьогодні не відбулося, оскільки очікування цієї події вже були закладені в котирування. На тлі відсутності важливої макроекономічної статистики та вихідних в США волатильність під час торгів була низька, як, втім, і торговельні обсяги, які перебували на рівні нижче середнього. Незважаючи на те, що ринки не відреагували значним падінням на зниження кредитних рейтингів, все ж це стало певним шоком для багатьох інвесторів", - відзначає Ігор Сабадаха, начальник інвестиційно-аналітичного відділу інтернет-брокера iTrader.
Європейські лідери поспішили, в свою чергу, зробити заяви і висловити свою думку з приводу дій агентства. За словами прем'єр-міністра Франції Франсуа Баруана, зниження рейтингу країни було "прикрою", але очікуваною подією, а заступник голови Єврокомісії Оллі Рен заявив: "Я жалкую про це рішення, яке є нелогічним". Від оцінок утрималася Канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона обмежилася заявою про те, що зниження рейтингів означає "довгу дорогу" для Європи до відновлення довіри інвесторів. Тим часом, зниження рейтингів припало на непростий період для Греції, яка зайшла в глухий кут у переговорах зі своїми кредиторами якраз минулого тижня. Financial Times повідомляє, що кредитори Греції тепер мають намір звернутися до Меркель і Саркозі для того, щоб вони допомогли досягти угоди і не допустити дефолту країни.
Позитивним фактором сьогодні став аукціон із залучення коштів, який провела "знижена" Франція. Уряд Франції розмістив векселя зі строком 51 тиждень на суму 1,895 млрд. євро, при цьому середньозважена дохідність впала до 0,406%, в порівнянні з 0,454% попереднього аукціону. Американські ринки сьогодні закриті - в Америці вихідний з нагоди святкування дня Мартіна Лютера Кінга.
У зв'язку з цим увечері в інвесторів були відсутні орієнтири для торгів, проте песимістичні настрої призвели до зниження українського ринку, який закріпився нижче рівня підтримки 1400 пунктів за індексом UX. Всього ж за підсумками сьогоднішнього дня індекс українських акцій UX втратив 23,41 пункту до закриття. Більшість акцій українського ринку сьогодні торгувалася зі зниженням. В індексному кошику Української біржі найбільших втрат зазнали сьогодні папери Єнакієвського метзаводу (-5,63%) і Банку Аваль (-5,6%). У зеленій зоні з незначним підвищенням завершилися торги лише акціями Центренерго (+0,33%), Донбасенерго (+0,08%) та Азовсталі (+0,07%). Березневий ф'ючерс на індекс UX сьогодні подешевшав на 1,86% і торгувався на закритті за ціною 1397,05 грн. Загальний обсяг торгів на Українській біржі склав 107 млн. грн., частка термінового ринку склала 50 млн. грн.
Відкриття завтрашньої торгової сесії пройде на тлі публікації блоку макростатистики з Китаю. Зокрема, очікується інформація щодо рівня ВВП, промислового виробництва, роздрібного продажу, а також дані споживчої та виробничої інфляції. У тому випадку, якщо китайська економіка покаже ознаки зниження темпів зростання, реакція ринків не змусить себе довго чекати і падіння котирувань на фондових майданчиках може продовжитися.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас