"Нафтогаз" надав "Чорноморнафтогазу" позику в 3,24 млрд грн на придбання бурової установки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" надав "Чорноморнафтогазу" позику в 3,24 млрд грн на придбання бурової установки

Кредит&Депозит
488
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" надала публічному акціонерному товариству "Чорноморнафтогаз" позику в сумі 3,24 млрд грн на придбання самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ). Відповідний договір між компаніями було підписано 3 листопада 2011 р. 1 грудня на рахунки "Чорноморнафтогазу" надійшов перший транш у розмірі 320 млн грн. Про це повідомляє офіційне видання "Цінні папери України".
Згідно з повідомленням, позика надається на безвідсотковій основі, в безготівковому порядку шляхом перерахування платіжним дорученням коштів на банківський рахунок. Кінцевий термін повернення позики - 30 вересня 2012 р.
Нагадаємо, ПАТ "Чорноморнафтогаз" 23 серпня 2011 р. оголосило тендер на закупівлю СПБУ за процедурою відкритих торгів, а 21 вересня 2011 р. були проведені розкриття пропозицій на закупівлю СПБУ. Конкурсні пропозиції були надані трьома учасниками закупівлі, а саме: Highway Investment Processing LLP (Великобританія), акціонерним товариством Rigas Kugubuvetava (Латвія) і компанією Diafall Limited (Великобританія).
Переможцем тендеру із закупівлі СПБУ для "Чорноморнафтогазу" за 3,187 млрд грн стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava. Крім того, комітет конкурсних торгів ПАТ "Чорноморнафтогаз" зазначив, що в ціну отриманої пропозиції включена вартість самої установки, комплекс з цементування свердловин на шельфі, каротажний комплекс, траспортно-пасажирський вертоліт. В позицію включені роботи з розробки транспортного проекту бурової з місця її дислокації, а також підготовки до транспортування і складання бурової в акваторії Чорного моря.
Rigas Kugu buvetava - ризька судноверф, є найбільшою на східному узбережжі Балтійського моря. Судноверф побудована в 1913 р., в 1995 р. приватизована.
Згідно з технічними вимогами, СПБУ повинна бути оснащена потужним буровим обладнанням, сучасними рятувальною та енергогенеруючою системами, а також системою контролю за викидами. А враховуючи, що основні перспективні геологічні об'єкти шельфу Чорного і Азовського морів розташовані на глибинах, що не перевищують 120 м, робоча глибина буріння СПБУ складе 120 м.
За допомогою нової СПБУ "Чорноморнафтогаз" планує в 2013 р. почати пошуково-розвідувальне буріння на структурі Рифтова-Осетрова (північно-західна частина шельфу Чорного моря) в районах моря з глибиною моря до 120 м. На даних глибинах виявлено 11 перспективних структур, ресурси яких становлять понад 70 млрд куб. м газу і 70 млн т нафти. У разі відкриття нових родовищ та підтвердження запасів вуглеводнів "Чорноморнафтогаз" зможе приступити до облаштування цих родовищ, після чого почати видобуток на них.
Нагадаємо, сьогодні "Чорноморнафтогаз" вже здійснює видобуток на шести родовищах, розташованих на шельфі Чорного та Азовського морів на глибинах до 70 метрів.
ПАТ "Чорноморнафтогаз" за перше півріччя 2011 р. в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. збільшило обсяг буріння в 2,1 рази - до 4600 м. За прогнозами, нові потужності Архангельського і Голіцинського родовищ дозволять "Чорноморнафтогазу" підтримати щорічний видобуток природного газу на рівні понад 1 млрд куб. м.
Нагадаємо, попередній тендер із закупівлі бурової установки у британської Highway Investment Processing LLP за 400 млн дол. був пов'язаний зі звинуваченнями керівництва Міненерговуглепрому в корупції. ЗМІ повідомляли, що зміна закону про держзакупівлі дозволила міністерству провести купівлю бурової установки за ціною, яка завищена приблизно на 150 млн дол. через підставну компанію-посередника. За повідомленням ЗМІ, морська бурильна установка виробництва сінгапурської компанії Keppel, вартістю 248,5 млн дол., була закуплена у Highway Investment Processing LLP за 400 млн дол., що підтвердив в ефірі телеканалу "Інтер" міністр палива і енергетики Юрій Бойко. Він назвав ціну обґрунтованою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас