Мінагропрод вже лякає неврожаєм в наступному році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагропрод вже лякає неврожаєм в наступному році

Аграрний ринок
542
Стан посівів озимих, що склався в другій половині жовтня, викликає серйозну загрозу можливого недобору зерна в наступному році.
Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.
"Попереднє обстеження стану посівів озимих зернових культур показує, що сходи отримано на площі 3,9 млн. га, що становить 53% від посіяних, з них в доброму та задовільному стані перебувають 2,8 млн. га (71%), в слабкому і розрідженому стані - 1,1 млн. га (29%)", - йдеться в повідомленні. При цьому, за даними відомства, на 24 жовтня озимі культури на зерно посіяні на площі 7,6 млн. га, що становить 93% від прогнозу, в тому числі: пшениця - 6,2 млн. га (94%), жито - 323 тис. га (95%) та ячмінь - 1,04 млн. га (84%). У повідомленні вказано, що агрометеорологічні умови, що склалися протягом вересня - першої декади жовтня, на більшій частині країни були вкрай несприятливими, місцями критичними, для посіву та початкових етапів росту і розвитку озимих культур, що викликало затримку проростання зерна на окремих площах озимих, посіяних в оптимальні та допустимі терміни, а сходи на ранніх посівах сформувалися нерівномірні й розріджені.
Зазначається, що подальший стан посівів, особливо тих, які не зійшли, слабких і розріджених, вирішальною мірою буде залежати від погодних умов, в першу чергу від кількості опадів і температурного режиму. Якщо осіння вегетація припиниться у звичайні терміни (кінець першої - початок другої декади листопада), значна частина посівів увійде в зиму в незадовільному стані і може підлягати весняному пересіванню.
За даними вчених, в роки з несприятливими погодними умовами осені продуктивність озимих може знижуватися на 20-30 і більше відсотків. Відзначається, що Мінагропрод та органи управління АПК на місцях вживають заходів, спрямованих на попередження загострення ситуації і стабілізацію виробництва зерна в 2012 році. Зокрема, виходячи з очікуваного пересіву окремих площ озимих зернових культур, спільно з регіонами відпрацьовано структуру посівів ярих зернових культур, якою передбачено збільшення площ кукурудзи на зерно, ярої пшениці, сої і круп'яних культур. Також під контроль взято додаткове створення страхових запасів і підготовка високоякісного насіння названих сільськогосподарських культур. Дано доручення щодо активізації формування визначених урядом на 2011 рік обсягів державного інтервенційного фонду пшениці та жита і збільшення їх закупівель Аграрним фондом до 2,5-3 млн. тонн.
За уточненими даними регіонів, станом на 5 жовтня, озимі культури під урожай наступного року прогнозується посіяти на площі 9,1 млн. га, в тому числі: озимі зернові культури - 8,1 млн. га (на 147 тис. га більше, ніж минулого року), з них озимої пшениці - 6,6 млн. га (на 63 тис. га більше, ніж минулого року), озимий ячмінь - 1,2 млн. га (на 27 тис. га більше минулого року), озиме жито - 340 тис. га (на 57 тис. га більше минулого року).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас