Ъ: До Єгипту не на відпочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: До Єгипту не на відпочинок

Аграрний ринок
2075
Українське зерно може повернутися на ринок Єгипту. Держоператор GASC включив Україну до списку пріоритетних країн-постачальників зернових. Таке рішення було прийнято після скасування в Україні експортних мит, а також через загрозу їх введення Росією. Єгипет - великий ринок збуту, проте близько половини імпорту країна вже законтрактувала, і перспективи експортерів залежать від того, чи зможуть вони запропонувати ціни більш вигідні, ніж російські конкуренти, відзначають експерти.
Єгипет повернув Україні статус пріоритетної країни-постачальника зернових, заявив учора президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко: "Ми отримали можливість відновити експорт пшениці в Єгипет. Про це нас повідомив єгипетський держоператор GASC в офіційному листі, який ми отримали цієї неділі". Єгипет виключив Україну зі списку пріоритетних країн щодо поставок зернових в 2008 році. Тоді основною причиною рішення називалася незадовільна якість зерна. Але, за словами Козаченка, справжньою причиною було те, що хоча українські компанії перемагали в тендерах, вони не могли постачати до Єгипту продукцію через квоти і мита на експорт, які вводила українська держава. За словами експерта, єгипетська делегація, яка побувала в Україні на початку місяця, залишилася задоволена якістю нашої пшениці.
Єгипет щорічно імпортує близько 10 млн т пшениці і 5 млн т кукурудзи, відзначають в Українській аграрній конфедерації. За словами Леоніда Козаченка, близько половини необхідного обсягу Єгипет уже законтрактував: "Ми можемо претендувати на частку решти поставок, якщо запропонуємо ціну кращу, ніж Росія - основний постачальник зерна в країну". Можливості для поставок у Україні також є - при врожаї близько 53 млн т з країни може бути вивезено 24 млн т.
Експерти відзначають, що саме скасування загороджувальних мит на експорт зернових вплинуло на рішення Єгипту. "Скасування мита не тільки зняло загороджувальний експортний бар'єр, а й дозволила зернотрейдерам знизити вартість зерна", - говорить керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства AAA Марія Колесник. Минулого тижня президент Віктор Янукович підписав поправки до Податкового кодексу, що скасовують експортні мита на пшеницю і кукурудзу.
На думку президента асоціації Український клуб аграрного бізнесу Алекса Ліссітси, під час дії мит Україну сильно потіснила Росія. "Тепер нам доводиться заново налагоджувати відносини з покупцями в Південно-Східній Азії, Близькому Сході. Єгипет рухається в бік України, швидше за все, побоюючись введення мит на цей раз в РФ", - говорить він. На початку жовтня міністр сільського господарства РФ Олена Скринник заявила про те, що в країні будуть введені експортні мита, якщо експорт зернових перевищив 24 млн т.
Аграрії значно постраждали від дії в Україні мит. Через падіння цін на зернові вони скоротили посіви ячменю на 40%, пшениці - на 20%, говорить пані Колесник. "Україні необхідно налагодити експортні поставки, що допоможе стабілізувати ціни і поповнити обігові кошти аграріїв. Інакше зерно просто пропаде, тому що у фермерів не вистачає грошей на передачу продукції на зберігання", - відзначає Марія Колесник. У 2010 році під зернові культури було зайнято 15,1 млн га (55,9% загальної посівної площі сільгоспкультур). Частка озимих культур в зерновому клині склала 52,3% (7,9 млн га), з яких під пшеницю було зайнято 6,1 млн га; ярих культур - 47,7% (7,2 млн га).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас