Експерти: Ринок землі убезпечить українську землю від рейдерських захоплень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ринок землі убезпечить українську землю від рейдерських захоплень

Аграрний ринок
250
Введення легального ринку землі зробить земельні відносини прозорими, а також встановить чіткі правила гри. Крім того, законопроект "Про ринок земель" передбачає дієві механізми боротьби з рейдерськими захопленнями сільгоспземель. Таку думку сьогодні під час прес-конференції в інформагентстві УНІАН озвучили директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько і кандидат юридичних наук Олександр Серьогін.
"Зі схваленням Закону "Про ринок земель" буде чітке визначення прав на земельну ділянку. Таким чином, відбувається включення світла в нинішній непростій ситуації в земельних відносинах. Тому що цей закон встановлює прозорість у земельних відносинах, забезпечує чітке визначення прав власності, земельний кадастр регулює і контролює реєстрацію та інші дії над земельними ділянками. Тобто цей закон забезпечує прозорість земельних відносин, а це - головна умова огорожі від рейдерських захоплень землі. Нове законодавство дає як мінімум умови гри, водночас коли мораторій або прихована покупка землі - це велике поле для корупції та зловживань", - зазначив Директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько.
За словами експерта, в законопроекті передбачені ефективні механізми страхування від рейдерських захоплень землі.
"У першому читанні законопроекту був передбачений пріоритет на малий і середній бізнес, а також механізм відсікання великого бізнесу, неможливість концентрації великих наділів землі в одних руках", - повідомив Андрій Семидідько.
За словами кандидата юридичних наук Олександра Серьогіна, в умовах цивілізованого ринку у власників землі з'являється більше інструментів убезпечити себе і захистити свої права, а земля отримає ефективного господаря.
"З введенням ринку землі фермер буде впевнений у завтрашньому дні. Він зможе викупити і працювати на своїй землі або ж отримати кредити. У фермерів і селян виникне ресурс, який вони зможуть використовувати для подальшого матеріально-технічного забезпечення свого господарства. Але потрібно виважено підходити до політики кредитування в земельних відносинах. Наприклад, були пропозиції щодо створення державного земельного банку, державних програм кредитування та підтримки. Наразі в Міністерстві аграрної політики досить ефективно діє фонд, який допомагає фермерським господарствам, створеним в останні три роки, в погашенні відсотків за кредитами, страхуванні внесків, погашенні 30% капітальних витрат - будівництва приміщень для ВРХ та інших форм державної підтримки", - підкреслив юрист.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас