Малий бізнес потребує меншого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес потребує меншого

Казна та Політика
1276
В уряді поновилися переговори про можливе зниження ставки єдиного соціального внеску (ОСВ). Як розповіли в Раді підприємців при Кабміні, в ході наради в Міністерстві соціальної політики, яка відбулася в понеділок увечері, було запропоновано знизити в 2012 році ОСВ для малого та середнього бізнесу з 37,5% (середній показник) до 20% фонду оплати праці. Як зазначає керівник секретаріату Ради підприємців Андрій Забловський, у Пенсійному фонді вже заявили: це призведе до скорочення відрахувань до соціальних фондів на 2,5 млрд грн, що потребують пошуку компенсаційних доходів.
У підприємців свої аргументи: зниження навантаження створить умови для того, щоб внутрішні інвестори організовували нові робочі місця - це дозволить знизити безробіття, а також вивести ринок праці і зарплати "з тіні". За середньої зарплати в 2 тис. грн і ставкою ОСВ в 20% відрахування "єдинників" складуть 4,8 млрд грн. Однак за зростання середньої зарплати до 3 тис. грн надходження від внеску збільшаться на 2,4 млрд грн. "Це такий своєрідний експеримент з метою подальшого зниження ставки ОСВ для всіх підприємств. Ми будемо переконувати уряд на підставі наших прогнозів", - обіцяє Забловський. Наступний раунд переговорів соціальних партнерів відбудеться через два тижні.
У Міністерстві соцполітики від коментарів відмовилися. Представник Мінекономрозвитку в ході наради дав зрозуміти, що в держбюджеті на 2012 рік коштів на покриття дефіциту соцфондів немає, розповів заступник керівника управління з питань соціального діалогу та соціального страхування Федерації профспілок Олександр Леонов. На думку представників Федерації роботодавців України (ФРУ), не варто концентруватися тільки на малому підприємництві. "Ми б хотіли звернути увагу на бюджетоутворюючі підприємства і галузі, наприклад, важку промисловість. Але ми розуміємо, що наступногороку це зробити неможливо", - говорить директор департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрій Кузовий. За зниження ставки ОСВ для всіх роботодавців необхідно також розподілити відповідальність за сплату соцвнесків між ними та найманими працівниками. Європейський досвід показує розподіл 50/50 (в Україні зараз співробітник сплачує до соцфондів 3,6% зарплати, роботодавець - від 36,7% до 49,7%). "Потрібно досягати солідарної і паритетної участі у формуванні гарантій соціального страхування. Тільки відрахування до фонду з тимчасової втрати працездатності повинні здійснювати підприємства", - додає Кузовий.
Зниження ставки для "єдиноподатників" загрожує скороченням платежів, тому необхідні більш продумані кроки. На думку завідуючої відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольги Піщуліної, представники малого бізнесу платять небагато, що несумірно з тими сумами, які вони будуть отримувати після виходу на пенсію. Вона вважає, що навантаження на фонд оплати праці коштує знижувати, але тільки з паралельним збільшенням навантаження на споживання, щоб компенсувати брак коштів. "Ми повинні підвищувати акцизи, вводити податок на розкіш, прогресивну шкалу податку на доходи фізосіб. А можемо не знижувати ставку, а лише розподілити відповідальність між роботодавцем та працівником, але в цьому випадку неможливо проконтролювати правильність підвищення зарплат", - говорить Піщуліна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас