Wikileaks: США давали гроші Україні, щоб не просила у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Wikileaks: США давали гроші Україні, щоб не просила у Росії

Казна та Політика
755
Навіть після заміни Джорджа Буша Бараком Обамою Штати не припинили політики обмеження впливу Росії на СНД і Європу. Правда, намагаються робити це таємно. В одній з депеш американських дипломатів до Держдепартаменту США, опублікованій сайтом Wikileaks, йдеться про те, що в 2009 році США виділили Україні 380 мільйонів доларів на розвиток і модернізацію своїх ядерних реакторів - з тим, щоб Київ не звертався по гроші на ці цілі до Москви. У зв'язку з цією ж метою американські дипломати вважали, що Євросоюз повинен виділити кредити Україні в рамках програми "Східне партнерство", пише "Сегодня".
Також, на думку американських дипломатів, Вашингтон повинен допомогти Києву диверсифікувати постачання енергоресурсів, щоб знизити залежність України від Росії.
Взагалі, темою зниження залежності європейських країн від Росії тоді присвячувалося чимало депеш у Держдеп. Так, в одній з них йдеться про те, що віце-президент США Джо Байден під час свого візиту до Чехії в 2009 році заявив, що Європа може зменшити залежність від Москви, якщо вона знайде альтернативні джерела енергії. Байден назвав загрозливим становище, за якого одна країна може шантажувати іншу, за необхідності просто перекривши газовий вентиль, і в досить різкій формі закликав Євросоюз вжити заходів для недопущення такого тиску з боку Росії: "Нам все одно, де Європа купує газ - в США чи у Франції. Але якщо ви купуєте його в Росії, то у мене є сумніви у вашому розумі".
Крім того, з депеш випливає, що в 2009-2010 роках Захід намагався активно вбити клин у відносинах між Росією та Білоруссю, приваблюючи Лукашенка кредитами, іншими благами.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас