Гривню можуть різко "звалити" обвал експорту або проблеми з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню можуть різко "звалити" обвал експорту або проблеми з МВФ

Валюта
6468
Експерти прогнозують поки стабільність долара в Україні, а ось його подальше майбутнє - під питанням.
США вдалося привести до тями світову економіку. Котирування акцій на світових біржах пішли вгору після триденного безперервного падіння, а нафта почала знову дорожчати. Сигналом стало рішення Федеральної резервної системи (ФРС) залишити відсоткову ставку на рекордно низькому рівні 0-0,25% як мінімум до середини 2013 року. До цього вона становила 1%. Чим нижча облікова ставка Центробанку країни (в даному випадку - ФРС), тим більше дешеві кредити видаються комерційними банками.
Тому зниження облікової ставки, зазвичай, завжди викликає зростання ділової активності. Однак чи надовго вистачить цього ефектного кроку? Експерти в цьому сумніваються.
Долар і євро
Ситуація в економіці США не стабілізувалася від однієї лише заяви ФРС. "Вона продовжує сповільнюватися, і ніяких дієвих методів з порятунку економіки не запропоновано. Дуже велика ймовірність, що ще пару місяців світові ринки буде лихоманити, індекси будуть знижуватися", - говорить керівник ІАЦ Forex Club Микола Івченко.
Парадокс в тому, що євро і долар йдуть у зв'язці, їх завжди порівнюють між собою, оскільки це дві взаємопротиставлені економіки. "Вже 6 місяців пара євро/долар тримається майже без змін на рівні 1,39-1,48. Грубо кажучи, проблеми в єврозоні врівноважуються уповільненням економіки США. І поки немає пробою в ту або іншу сторону, ситуація не зміниться. Якщо ймовірність кризи в єврозоні буде рости - підвищиться попит на долари. Якщо по США буде йти негативна статистика і американці заявлять про нову хвилю вливання грошей - тоді може піти вгору євро", - говорить Івченко.
Євро повторить долю рубля СРСР?
Примітно, що на тлі кризи євро і долара зміцнюється курс інших валют: швейцарського франка, японської єни. У зв'язку з цим економіст Стівен Кінг навіть припустив, що євро може повторити долю радянського рубля. "Огріхи бюджетної політики в єврозоні менш масштабні, ніж в СРСР. Але на початку 1992 року теж ніхто не очікував, що рублева зона розвалиться", - пише він. Проте тримати заощадження в екзотичній валюті складно - її поведінку передбачити проблематично.
Криза призвела і до падіння російської валюти. Коли ціни на нафту, на якій, власне, тримається російська економіка, опустилися, рубль втратив 98 копійок по відношенню до долара (вчора піднявся на 11 копійок). Але ще під час кризи 2008-2009 років експерти відзначили цікаву тенденцію: коли падав курс російського рубля - знижувався і курс гривні. "Прямої залежності гривні від курсу рубля немає. Просто знецінення гривні та рубля часто визначається одними і тими ж факторами", - говорить аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук.
"Обидві економіки є експортними, - уточнює Рекрут. - Рубль сильніше відреагував на останні події, тому що впали ціни на нафту. Україна більше залежить від металу і хімії, але за ним падіння було менш істотне. Прогноз по гривні ми поки не змінюємо: він буде, за нашими оцінками, залишатися на рівні 8 грн./дол. до кінця року".
По гривні можуть вдарити обвал експорту і проблеми з МВФ
Дискусії про підвищення стелі держборгу в США розкрила політична криза, яка посіяла смуту серед інвесторів. Але гривні вона не загрожує, вважають аналітики. Гривня прив'язана до долара, тому його ослаблення навряд чи вплине на курс нашої валюти - вони будуть просідати разом до решти валют. За умови, що не буде серйозного обвалу за головними статтями нашого експорту, проблем з кредитами МВФ та інших катаклізмів. Якщо такі проблеми будуть - тоді гривня впаде ще і до долара. Але ситуації, за якої долар ослабне до гривні, не передбачається.
"За інших рівних умов курс гривні буде девальвувати разом з доларом по відношенню до інших світових валют", - говорить аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан.
"Головний фактор, який впливає на курс долара до гривні, - приплив боргового капіталу в Україну з світових ринків. Це кредити, які видаються нашій державі, приватному сектору. А вони продовжують надаватися. Тобто, поки загрози гривні немає", - пояснює Віталій Ваврищук.
Дмитро Гомон
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас