У Білорусі діють три курси долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі діють три курси долара

Валюта
1065
Три курси долара до білоруського рубля на сьогоднішній день склалися в Білорусі, при цьому верхня межа курсу складає 6800 білоруських рублів/$1, повідомив віце-прем'єр Сергій Румас на засіданні Радміну в Мінську.
"На сьогоднішній день ми маємо три курси. Це 5000 (біл. руб./$1 - ред.) - курс Нацбанку, 6200 (біл. руб./$1 - ред.) - тіньовий готівковий курс і 6800 (біл. руб./$1 - ред.) - тіньовий безготівковий курс", - сказав С. Румас.
За його словами, в таких умовах білоруські суб'єкти господарювання змушені відкладати надходження валютної виручки від експорту, щоб не здійснювати обов'язковий продаж її частини Нацбанку за невигідним курсом, а також прагнуть взагалі йти від розрахунків в інвалюті.
Населення також не має можливості вільного придбання валюти, визнав віце-прем'єр.
Як повідомлялося, уряд Білорусі та Нацбанк країни планують завершити всі заходи з виходу на рівноважний курс білоруського рубля в третьому кварталі 2011 року.
Крім того, С. Румас на засіданні заявив: "Після виходу на єдиний курс для підтримки стійкості (білоруського рубля - ред.) важливо забезпечити його стійкість в довгостроковій перспективі. Для цього доведеться виключити механізм емісійної підтримки високих темпів економічного зростання, використовувати гнучкіший механізм регулювання обмінного курсу, жорсткі заходи грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики". При цьому він не назвав передбачуваних термінів уніфікації обмінного курсу і механізмів, які для цього будуть використовуватися.
Однак віце-прем'єр додав, що після забезпечення виходу на єдиний курс "вимушеним заходом буде підвищення на короткочасний період ставок Нацбанку, в тому числі ставки рефінансування і ставок, які є інструментами для підтримки ліквідності".
Серед необхідних подальших заходів він також назвав рекапіталізацію держбанків.
На думку С. Румаса, відкладений попит населення на інвалюту можливо буде подолати за рахунок подальшого посилення монетарної і бюджетної політики. "Підвищений попит на валюту (серед населення - ред.) після виходу на єдиний курс повинен вести за собою негайних заходів жорсткого регулювання грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики", - сказав віце-прем'єр.
С. Румас також підкреслив, що "повнота реалізації цих заходів значною мірою визначить успіх стратегії виходу на єдиний обмінний курс, підвищить довіру до банківської системи і забезпечить приплив коштів населення, які мають стати джерелом фінансування економіки на позаемісійній основі".
Перший віце-прем'єр Володимир Семашко 30 червня повідомив про доручення президента до кінця цього року "звести єдиний обмінний курс" до рівня 5 тис. біл. руб./$1.
Новий глава Нацбанку Білорусі Надія Єрмакова 27 липня повідомила президенту країни Олександру Лукашенку, що "курси іноземних валют, встановлені Нацбанком, відображають реальний рівень і не стримуються адміністративними методами". О. Лукашенко пообіцяв "найближчим часом схвалити остаточне рішення" щодо курсоутворення. У понеділок його прес-служба повідомила, що в другій половині серпня можна очікувати на "серйозні рішення" з валютної і економічної політики.
Раніше О. Лукашенк і представники керівництва уряду неодноразово заявляли про очікувану стабілізацію на валютному ринку "найближчим часом", "через два тижні", "через один-два місяці".
Валютна криза в Білорусі продовжується з кінця березня, коли Нацбанк змушений був відмовитися від валютних інтервенцій і 24 травня здійснити безпрецедентну девальвацію білоруського рубля, яка не призвела до ліквідації дефіциту на валютному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас