В Україні заборонять вказувати ціни в іноземній валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні заборонять вказувати ціни в іноземній валюті

Валюта
5725
Уряд планує витіснити з внутрішнього ринку міжнародні системи грошових переказів і заборонити вказувати ціни з прив'язкою до іноземної валюти. Відповідний законопроект "Про валютне регулювання та валютний контроль" Мінекономіки оприлюднило минулого тижня.
За задумом законодавця, документ повинен захистити економічну безпеку країни. Серед іншого, він зобов'яже фіксувати у гривні ціни на товари при продажу в Україні та безпосередньо заборонить використання будь-яких еквівалентів в іноземних валютах. Водночас в міністерстві пропонують захистити права банків, що видають валютні кредити - за наявності генеральної ліцензії НБУ отримання індивідуальної ліцензії для цього не потрібне, хоча раніше судова практика і визнавала видачу валютних позик за таких умов незаконною.
Експерти закликають прописати чіткі критерії введення обов'язкового продажу валюти, оскільки повноваження Нацбанку зі схваленням законопроекту розширяться. Зокрема, у разі виникнення проблем платіжного балансу НБУ зобов'яже всіх резидентів продати до 50% валютних коштів, одержуваних від нерезидентів. Якщо восени законопроект схвалять, НБУ зможе скористатися цією нормою в найближчому майбутньому, з урахуванням того, що платіжний баланс України за підсумками року обіцяє спрямуватися до нуля, а отримання нового траншу МВФ як і раніше під питанням.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас