Moody's: Введення обмежень на споживче кредитування у валюті знизить ризики українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Введення обмежень на споживче кредитування у валюті знизить ризики українських банків

Кредит&Депозит
673
Введення обмежень на споживче кредитування у валюті знизить валютні і кредитні ризики українських банків.
Про це йдеться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Moody`s, переданому агентству УНІАН.
"Ми очікуємо, що знову введені обмеження на кредитування фізичних осіб в іноземній валюті не тільки допоможуть банкам мінімізувати їх валютні і кредитні ризики, але також будуть впливати на їх прибутковість", - йдеться в повідомленні.
Moody`s зазначає, що до фінансової кризи кредити в іноземній валюті становили близько 60% загального кредитного портфеля українських банків, при цьому основна частина цих кредитів була надана позичальникам, які не мають доходів в іноземній валюті. Після девальвації гривні на 60% в кінці 2008 року багато з цих позичальників не змогли погасити свої кредити, що призвело до погіршення якості активів українських банків. За даними рейтингового агентства, частка проблемних кредитів у загальному портфелі на кінець 2010 року досягла 40%.
"Хоча банки отримали можливість надавати кредити в іноземній валюті, з початку року більшість банків були зосереджені на кредитуванні в місцевій валюті. Вони були обережні в кредитуванні в іноземній валюті, враховуючи досвід минулих років. Кредити в іноземній валюті наразі складають 46 % всіх непогашених кредитів, і більшість з них видані до початку фінансової кризи"- йдеться в повідомленні Moody`s.
Також зазначається, що банки, які найбільш активно кредитують населення у валюті, це "дочки" іноземних банків. Ці банки повинні будуть скорегувати свої бізнес-моделі, щоб зберегти частку ринку.
Як повідомлялося, 8 липня Верховна Рада України схвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг".
Зокрема цим Законом забороняється надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас