СБУ порушила справу за фактом замаху на розтрату 405 млн дол працівниками ЄЕСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ порушила справу за фактом замаху на розтрату 405 млн дол працівниками ЄЕСУ

Кримінал
681
Головним слідчим управлінням Служби безпеки України порушено кримінальну справу за фактом вчинення колишніми службовими особами Кабінету міністрів України, Промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України" і компанії United Energy International Limited за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем замаху на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах на загальну суму 405 млн дол, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, повідомляє прес-служба СБУ.
Приводом для порушення кримінальної справи стали звернення прем'єр-міністра України 23 червня 2011 р. і 29 червня 2011 в Службу безпеки України. А також звернення міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова до уряду України 10 червня 2011 р.
У ході розслідування кримінальної справи встановлюються всі посадові особи, причетні до скоєного злочину.
Нагадаємо, 22 червня ц.р. лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка очолювала ЄЕСУ, заявила, що в України немає фінансових зобов'язань перед РФ за боргами корпорації ЄЕСУ. "15 років жоден борг не може значитися. І, крім того, безумовно, в таких сумах, як заявлено і близько такого боргу не було", - заявила Тімошенко.Также вона нагадала, що з цих питань були виграні справи у всіх судах, в тому числі і Верховному суді України.
Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров заявляв, що заперечує можливість повернення Росії боргів корпорації ЄЕСУ.
15 червня ц.р. голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради України щодо встановлення обставин підписання газових угод у січні 2009 р. Інна Богословська заявила, що комісія отримала додаткові документи, зокрема відповідь від Генпрокуратури РФ "яка підтверджує наявність боргу компаній ЄЕСУ та "Босфор" розміром більше 400 млн дол перед Міністерством оборони РФ на момент підписання газових угод... По суті, Тимошенко на момент підписання газових угод мала особистий обов'язок і незакриту кримінальну справу перед РФ".
Днем раніше, 14 червня ц.р., Богословська, коментуючи погашення боргу компаній ЄЕСУ та "Босфор", заявила, що проти екс-заступника голови "Нафтогазу" Євгена Корнякова порушено кримінальну справу. "Ми маємо в своєму розпорядженні документи, які підтверджують факт підписання з української сторони фіктивних векселів. За даним фактом порушено кримінальну справу стосовно колишнього заступника голови "Нафтогазу", який і надав незаконно ці фіктивні векселі Міністерству оборони (РФ). Це зробив Корняков", - заявила Богословська", - сказала вона.
10 червня міністр оборони Росії Анатолій Сердюков направив лист Азарову, в якому Міністерство оборони Росії просить погасити борг корпорації ЄЕСУ в сумі 405,5 млн дол.
5 квітня ц.р. Богословська заявляла, що "Єдині енергетичні системи України" досі не ліквідували. "Офіційна відповідь статистичного управління чітко зазначає, що "ЄЕСУ" досі не ліквідовані. Компанія працює, причому її керівником є ​​один з народних депутатів", - заявила Богословська, не вказавши його прізвище.
Раніше, 22 березня ц.р. перший заступник голови СБУ Володимир Рокицький заявив, що Служба безпеки України перевірить інформацію про використання компанією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) фальшивих векселів при розрахунках з "Газпромом". "Те, що з'явилося в ЗМІ, правоохоронні органи взяли на перевірку і на сьогодні у нас більше питань, ніж відповідей. Тому сказати, чи дійсно це фальшиві векселі, як вони використовувалися, чи є злочин... ми відповімо після детальної перевірки, яку взяла на себе СБУ", - сказав Рокицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас