Розміщення єврооблігацій Києва - під загрозою зриву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розміщення єврооблігацій Києва - під загрозою зриву

Фондовий ринок
273
Розміщення єврооблігацій Києва перебуває під загрозою зриву через встановлене Міністерством фінансів України обмеження на ставку для залучення коштів, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело на фінансовому ринку.
"Ще до початку road-show Мінфіном була озвучена ставка 7,8% як гранична для залучення зовнішнього запозичення. Враховуючи той факт, що інший випуск єврооблігацій Києва з погашенням 6 листопада 2015 р. в даний час торгується на рівні 8,5%, запропоновані містом в рамках road-show 7,8% на тлі дуже негативної кон'юнктури на світових фінансових ринках не викликали інтересу у потенційних інвесторів", - сказав співрозмовник агентства.
"Представники Київської міськдержадміністрації розраховують отримати дозвіл Мінфіну на підвищення ставки розміщення. Однак позиція міністерства з цього питання полягає в тому, що позика за завищеною ставкою лише погіршить фінансове становище міста, яке вже зараз не дозволяє розплатитися по боргах", - додав він.
Як повідомлялося, road-show нового випуску єврооблігацій Києва обсягом до $300 млн почалося 14 червня: презентації планувалися в Лондоні, Женеві, Цюріху, Бостоні та Нью-Йорку чи Вашингтоні.
Запозичення пропонується залучити під ставку до 7,8% річних орієнтовним терміном на п'ять років. Із загальної суми залучених коштів $200 млн планується направити на погашення позики 2004 року (термін виплати - 15 липня), $100 млн - на фінансування програми соціально-економічного розвитку.
Джерело також відзначило, що столичний бюджет, доведений до поточного плачевного стану ще представниками старої команди, формально незалежний від бюджету країни, що не дозволяє київській владі відкладати фінансові проблеми на більш пізній термін в надії на отримання рефінансування з державного бюджету.
У зв'язку з цим співрозмовник агентства припустив: якщо представникам КМДА не вдасться отримати дозвіл Мінфіну на підвищення ставки розміщення, то одним з варіантів розвитку подій може стати пропозиція власникам єврооблігацій Київ-2011 альтернативних умов погашення даного випуску в рамках реструктуризації.
Питома вага міста в ВВП країни в 2009 році склала 18%.
В даний час в обігу перебувають ще два випуски єврооблігацій Київської міськради: Київ-2015 - випущені в жовтні 2005 року на $250 млн під 7,98% річних, погашення - 11 червня; Київ-2012 - випущені в листопаді 2007 року на $250 млн під 8,25% річних, погашення - 26 листопада.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло майбутньому випуску єврооблігацій Києва на $300 млн із погашенням в липні 2016 р. очікуваний довгостроковий рейтинг в іноземній валюті "B-(exp)".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас