S&P: Банки Казахстану, РФ і Україна повертаються до нормальної діяльності після кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Банки Казахстану, РФ і Україна повертаються до нормальної діяльності після кризи

Кредит&Депозит
281
Банківські системи Казахстану, Росії та України повільно, але вірно повертаються до нормальної діяльності після важкої фінансово-економічної кризи 2009-2010 рр., йдеться в спеціальному звіті служби кредитних рейтингів агентства Standard & Poor's "З поліпшенням економічних умов банки Казахстану, Росії та України поступово набирають обертів".
"Про це свідчать 11 підвищень рейтингів і більше 30 позитивних змін прогнозів рейтингів - рейтингові дії, вжиті S&P щодо фінансових інститутів зазначених країн починаючи з 1 квітня 2010 року, і це в порівнянні всього лише з двома зниженнями рейтингів", - зазначила кредитний аналітик Standard & Poor's Аннет Есс.
"Ми бачимо, що з поліпшенням макроекономічної ситуації та умов діяльності тиск на фінансові показники і бізнес-профілі банків Казахстану, Росії та України поступово знижується. Вочевидь, кредитоспроможність цих організацій буде поступово поліпшуватися, що призведе до ще більшої кількості підвищень рейтингів у найближчі 12 місяців. При цьому необхідно враховувати, як і раніше низький рівень рейтингів в банківському секторі цих країн у порівнянні із середнім рівнем рейтингів фінансових інститутів інших країн, що обумовлено все ще високими галузевими та економічними ризиками, характерними для регіону", - йдеться в прес-релізі агентства.
Експерти S&P очікують на подальші позитивні зміни рейтингів і рейтингових прогнозів, тому що передбачають розвиток наступних основних тенденцій в банківській галузі: поступове скорочення обсягу проблемних кредитів; стабілізація витрат на формування нових резервів на помірному рівні; підвищення здатності банків абсорбувати збитки завдяки накопиченню резервів, зростанню капіталізації за рахунок вливань капіталу акціонерами або використання нерозподіленого прибутку і зниження очікувань щодо зростання активів; збільшення частки ліквідних активів; зростання коштів клієнтів; покращення можливостей рефінансування; підвищення прибутковості завдяки стабілізації чистої відсоткової маржі і особливій увазі до контролю за витратами; продовження зовнішньої підтримки, у тому числі з боку органів влади; позитивні зміни в режимі регулювання.
"При вивченні питання про підвищення рейтингу того чи іншого фінансового інституту ми будемо шукати підтвердження того, що якість його активів характеризується значними і стійкими позитивними тенденціями: в наявності явні ознаки поліпшення фінансових показників, структури кредитного портфеля і ресурсної бази, які прийшли в норму, зміцніла система ризик-менеджменту, знизилася концентрація бізнесу на окремих контрагентах", - підкреслила кредитний аналітик Standard & Poor's Катерина Трофімова.
"Ми вважаємо, що за збереження поточних макроекономічних тенденцій знижень рейтингів буде менше, ніж підвищень, а відбуватися вони будуть на тлі ризиків, обумовлених злиттями й поглинаннями, погіршення фінансового профілю: ліквідності, якості активів і капіталізації, а також недостатньої стійкості зростання прибутковості (або негативних тенденцій у цій сфері)", - відзначають в S&P. ​​
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас