Індикативні зарплати можуть використовувати для тиску на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індикативні зарплати можуть використовувати для тиску на бізнес

Казна та Політика
294
Експерти побоюються, що в разі введення індикативних зарплат, їх механізм може бути використаний для посилення адміністративного тиску на бізнес. "Це не той метод, яким можна насправді щось змусити зробити. Ну, плюс це буде для податкової просто додатковий привід, щоб влаштовувати якісь перевірки, це те, що вони найбільше люблять робити, тому що перевірки - це корупція", - сказав експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський.
Він зазначив, що в умовах ринкової економіки в одній і тій же галузі працівники можуть отримувати різні зарплати не тільки залежно від посади, а й у залежності від інших факторів, зокрема таких, як вироблення, успішність фірми, і спроби змусити всіх робити однакові відрахування можуть бути контрпродуктивними.
У свою чергу президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив думку, що ефективність механізму індикативних зарплат багато в чому буде залежати від того, як він буде застосовуватися на практиці. "Якщо податкова інспекція буде змушувати людей платити як би саме ці ціни, ось як вони зараз роблять в митних своїх справах, коли вони просто встановлюють індикативні ціни... це просто адміністративне насильство, потрібні більш тонкі методи", - сказав він.
При цьому Пасхавер зазначив, що паралельно із заходами щодо збільшення податкових надходжень необхідно робити реальні кроки у боротьбі з корупцією.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що на сьогоднішній день більшість високооплачуваних фахівців отримують легальні зарплати, і введення індикативних зарплат не приведе до істотного збільшення надходжень до державного бюджету.
"Більше того, я вважаю, що така норма може зашкодити у тому сенсі, що все-таки на різних підприємствах один і той же фахівець, тобто однакова людина з точки зору нових індикативних зарплат, може отримувати різну зарплату просто через те, що якість фахівців теж відрізняється", - підкреслив він. На думку Жолудя, запровадження індикативних зарплат не дасть значного позитивного ефекту.
Нагадаємо, Кабінет міністрів має намір до квітня внести у Верховну раду законопроект щодо легалізації зарплат і робочих місць.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас