ФДМ відправить результати оцінки держпакету МАУ на доопрацювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ відправить результати оцінки держпакету МАУ на доопрацювання

Фондовий ринок
253
Фонд державного майна (ФДМ) незадоволений результатами оцінки вартості належних державі 61,6% акцій ПрАТ "Міжнародні авіалінії України" і відправить їх на доопрацювання, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.
При цьому, за словами співрозмовника агентства, питання у ФДМ викликає не підсумкова сума, а її недостатнє обґрунтування. "Оцінка проведена так, що її результат можна оскаржити", - додав чиновник.
Як повідомлялося, відібране ФДМ в якості оцінювача ТОВ "Українська експертна група" визначило вартість держпакету акцій МАУ в 270 млн грн. Раніше голова фонду Олександр Рябченко заявляв, що ціна продажу держпакету МАУ повинна скласти не менше 250 млн грн.
ЗАТ "МАУ" засноване в 1992 році, а в 2010 році перетворене на однойменне ЧАО. Флот авіакомпанії з базовим аеропортом в Борисполі (Київ) складається з 19 авіалайнерів Boeing-737 різних модифікацій.
За підсумками 2009 року компанія скоротила пасажироперевезення на 6% - до 1,563 млн чол. на тлі загального падіння обсягів ринку авіаційних перевезень в Україні на 17%.
Тривалий час склад акціонерів компанії був незмінним: ФДМ - 61,6%, Austrian Airlines - 22,5%, ірландська компанія Aer Cap - 6% і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) - 9,9%. Іноземні партнери пропонували Фонду поступитися часткою в компанії. Однак держава відмовлялася від таких пропозицій, періодично заявляючи про плани створити об'єднану держкомпанію на ринку разом з іншим великим його гравцем - "АероСвіт", в якому ФДМ належав міноритарний пакет.
На початку 2010 року склад акціонерів МАУ став змінюватися. Спочатку з нього вийшла ірландська Aer Cap, місце якої зайняло ТОВ "Capital Investment Project" (Київ). Потім змінився власник UIA Beteiligungsgesellschaft mbH, "дочки" Austrian Airlines, яка номінально володіла пакетом у 22,5%. В кінці 2010 року ЄБРР закрив операцію з продажу свого пакета ще одній "дочці" Austrian Airlines - UIA Holding GmbH-в рамках опційної угоди.
Нарешті, восени про плани продати держпакет заявив і Фонд держмайна, який включив МАУ до переліку об'єктів для приватизації цього року.
Відповідно до українського законодавства, ФДМ спочатку повинен запропонувати держпакет чинним акціонерам авіакомпанії, оскільки вона є ЧАО.
Проти закритого продажу виступає стратегічний альянс "Українська авіаційна група" складається з авіакомпаній "АероСвіт", "Дніпроавіа і "Донбасаеро"", а також авіакомпанія "Роза Вітрів", підконтрольна структурам, афіновані з групою "Приват". "Приват" також володіє авіакомпанією "Дніпроавіа" і часткою в "Аеросвіті".
Минулого тижня Capital Investment Project, UIA Beteiligungsgesellschaft mbH і UIA Holding GmbH заявили про рішення придбати відповідно 9,58%, 36,09% і 15,9% акцій МАУ, тобто фактично викупити держпакет.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас