Рада взялася за черговий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада взялася за черговий кодекс

589
Верховна Рада має намір прийняти новий Повітряний кодекс. За прийняття законопроекту №7144 у першому читанні проголосував 251 депутат при мінімально необхідних 226.
У проекті нового Повітряного кодексу закріплюється поділ на державну і цивільну авіацію, чого не було в попередньому кодексі.
Уповноваженим органом у державіації Рада має намір визначити Міністерство оборони, а в цивільній авіації - орган, що створюється Кабінетом Міністрів.
Планується встановити, що вивчення причин аварій проводить Національна комісія з розслідування авіаційних випадків, яку засновує уряд.
Проект кодексу передбачає, що якщо протягом 24 місяців на судно не був продовжений сертифікат льотної придатності або дозвіл на виконання польотів, то воно виключається з реєстру цивільних повітряних суден України.
Крім того, планується встановити вікові обмеження для пілотів комерційної авіації для виконання функцій командира повітряного судна: до 60 років - якщо пілот один, до 65 років - якщо пілотів два і другий молодший 60 років.
Проект кодексу також уточнює обмеження щодо будівництва на приаеродромній території, забороняє на відстані до 15 км від меж аеродрому відкрите складування харчових відходів та будівництво споруд, які можуть призводити до масового скупчення птахів.
Крім того, в законопроекті передбачена можливість призначення органом з цивільної авіації в аеропорт координатора в разі якщо попит авіакомпаній на послуги аеропорту перевищує його пропускну спроможність, при цьому координатор веде слот-регулювання в аеропорту.
Експлуатанту аеропорту планується дозволити одночасно бути і експлуатантом аеродрому, а також передавати права на наземне обслуговування в аеропорту юридичним і фізичним особам.
Проект кодексу встановлює заборону на відчуження, продаж, обмін, передачу в заставу або оренду земель аеропортів (аеродромів), які перебувають у комунальній або державній власності, без відповідного рішення Кабміну.
Крім того, Рада має намір ввести заборону на відведення земельних ділянок, де планується будувати чи розширювати аеропорт, на 1 рік з моменту початку вибору майданчика для будівництва і до вибору такого майданчика.
У проекті кодексу встановлено розміри штрафів за різні порушення: для юридичних осіб - від 500 до 8 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (8,5-136 тис. гривень), для фізичних осіб - від 100 до 1 тис. таких мінімумів (1,7-17 тис. гривень).
У разі прийняття кодекс набере чинності з дня його офіційного опублікування.
Як повідомлялося, 2 вересня Кабмін схвалив проект Повітряного кодексу. Попередній варіант Повітряного кодексу був введений в дію постановою Ради №3168 від 4 травня 1993 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас