Мінприроди має намір посилити контроль за імпортом зерна з ГМО у 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінприроди має намір посилити контроль за імпортом зерна з ГМО у 2011 р.

122
Міністерство охорони природного довкілля має намір підсилити контроль у 2011 р. за імпортом зерна, що містить генетично модифіковані організми. Про це повідомив директор департаменту біотичних ресурсів та екомережі Мінприроди Михайло Мовчан.
Зокрема, міністерство планує дообладнати екологічні лабораторії устаткуванням для визначення в зерні ГМО.
"В наступному році ми заклали певний механізм і кошти... ми не будуватимемо, ми просто додатково обладнаємо існуючі екологічні лабораторії", - сказав Мовчан.
Зокрема, планується обрати ті лабораторії, які знаходяться на пунктах надходження з інших країн до України зерна: у портах, на автомагістралях і залізниці.
"Я думаю, нам достатньо буде 15 лабораторій по системі", - підкреслив Мовчан.
Дооснащені лабораторії, на його думку, повинні за допомогою експрес-тестів визначати наявність ГМО і в разі виявлення конфіскувати партію.
При цьому Мовчан вважає, що значно ефективніше здійснювати контроль ГМО в первинному продукті - зерні на зерносховищах, елеваторах, але не в готових до вживання харчових продуктах.
Як повідомлялося, Державний комітет з питань технічного регулювання і споживчої політики планує до 2011 року створити 17 лабораторій із дослідження продуктів харчування на наявність ГМО.
17 грудня 2009 року Верховна Рада ввела обов'язкове маркування продуктів харчування із вмісту ГМО.
В цей же день Рада ввела штраф за недостовірну інформацію про ГМО в продуктах харчування у розмірі 10-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас