Хрущовки в Києві поки вирішили не зносити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хрущовки в Києві поки вирішили не зносити

Нерухомість
1461
"Поки що фінансових можливостей на знесення і спорудження нових будинків немає. Тому ми запускаємо проект санації старих будинків", - сказав заступник мера Олександр Мазурчак. Простіше кажучи, хрущовки лише утеплюватимуть, мінятимуть в них дах, вставлятимуть у вікна склопакети. Для цього людей виселяти не будуть.
Як сказала розробник концепції Генплану столиці до 2025 року (у ньому поки що залишається варіант знесення хрущовок) архітектор Тетяна Нечаєва, знесення будинків невигідне для інвесторів: треба вивозити будсміття, прокладати нові комунікації - адже населення в мікрорайоні після будівництва багатоповерхівок збільшиться в 2-2,5 разу, отже, їм потрібно більше води, електрика і тепло. Навіть дороги довелося б розширювати в 2-3 рази.
За словами Мазурчака, санація одного застарілого будинку обходиться в 2-2,5 млн. гривень (для п’яти- і дев’ятиповерхівок), а знесення з будівництвом - в 10 разів більше. У мерії говорять, що проект по модернізації двох будинків запустять найближчим часом, а все 3 тис. старих будинків зможуть відновити в найближчі 3-4 роки.
Як експеримент в Києві модернізували поки що лише один будинок на Туполєва, 20-Д, правда лише два під'їзди з шести. Інвестор відселив 30 сімей на два роки в тимчасове житло, а потім вони в'їхали в перебудовані свої квартири. За рахунок перепланування квартир житлова площа значно збільшилася. Крім того, в будинку утеплили дах.
Як сказали в Шевченківській РДА, з початком кризи інвестор втратив інтерес до проекту, і жителі хрущовок вже не горять бажанням. "Люди бояться йти жити в тимчасові "квартири": насправді там гуртожиток, майже жодних зручностей. Причому обіцяли, що тимчасово жити доведеться півроку, а затягнулося на все два", - нарікає пенсіонер Дмитро Грабовський, житель Туполєва, 20-Д, до якого черга по модернізації так і не дійшла.
Але його сусідці Галині Примаченко пощастило: "Мене з дочкою з 44-метрової "двушки" переселили в перероблену 61-метрову, зробили широкий хол, розділили ванну і туалет, розширили кухню".
Олександр Мазурчак говорить, що київські хрущовки оновлюватимуть за прикладом будинків Берліна. Там застарілі будинки почали санувати ще в 1990 році, і в проект вже вклали сотні мільярдів марок і євро. У будинках (практично такі ж, як наші хрущовки) утеплювали дахи і горища, фасади, замінили вікна і балконні двері, відновили систему опалення і постачання гарячої води, вентиляцію.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас