Банки не хочуть відмовлятися від третейських судів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не хочуть відмовлятися від третейських судів

Кредит&Депозит
459
Банки просять парламент відхилити законопроект, яким надається право клієнтам банків в односторонньому порядку відмовитися від розгляду справи в третейському суді.
На думку банків, це нівелює ефективність реалізації третейськими судами завдань, покладених на них законом, і взагалі ставить під сумнів доцільність їх існування, що є неприйнятним.
Зокрема, асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулася до Верхової Ради України стосовно відхилення проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо неможливості нав'язування споживачеві третейського розгляду і безумовного права споживача звернутися за захистом до державного суду)" N4260 від 25 березня 2009.
Вказаним проектом пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України, а також до законів України "Про захист прав споживачів" і "Про третейські суди". В разі прийняття цих змін, споживачам буде надано право односторонньої відмови від укладеної третейської угоди.
На думку експертів УКБС, цей законопроект не має системного, комплексного і узагальненого характеру і не вирішує проблеми нормативно-правового регулювання третейського розгляду, що є на сьогоднішній день. "Запропоновані зміни є неконструктивними, оскільки надають безпідставну перевагу одного учасника цивільних відносин над іншим", - йдеться в релізі асоціації.
"Цей законопроект нівелює загальні принципи цивільного законодавства, а саме свободу договору, справедливість, сумлінність і розумність, - відзначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Крім того, законодавча ініціатива ніяк не допомагає споживачу-боржнику, бо не вирішує проблеми, що виникла з банківською установою".
На думку банків, такий підхід до вирішення питання нівелює ефективність реалізації третейськими судами завдань, покладених на них законом і взагалі ставить під сумнів доцільність їх існування, що є неприйнятним.
Як раніше повідомлялося, кожен десятий український банк для вирішення правових колізій, пов'язаних у тому числі із захистом майнових прав, виконанням зобов'язань по банківських кредитах, операціях з цінними паперами, звертається не до господарського, а до третейського суду.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас