Кабмін підіграв спекулянтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підіграв спекулянтам

Енергетика
5759
Новий порядок проведення аукціонів, прийнятий Кабміном в кінці минулого року, не лише не зробив прозорішими сумнозвісні нафтові торги, але і вніс сум'яття до продажів зрідженого газу. На проведенні аукціонів, згідно із новим регламентом, почали заробляти спекулянти, примушуючи держвиробників пропан-бутану втрачати прибуток. В результаті торги стали регулярно зриватися, що залишає ринок з дефіцитом, який не встигає компенсуватися імпортом.
Новий регламент, затверджений урядовою постановою від 23 грудня 2009 р. №1405 "Про внесення змін до Положення про організацію і проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, природного і зрідженого газу і вугілля", зобов'язав державні компанії виставити всі наявні у них партії ресурсу на спеціалізовані аукціони з продажу пропан-бутану населенню за пільговою ціною. Подібні аукціони передують комерційним, на яких продаються ті обсяги, що не були реалізовані на спеціалізованих. У результаті на торгах в січні замість звичних 6 тис. т, які повністю задовольняють потреби населення в побутовому зрідженому газі, "Укргазвидобуванням" було реалізовано близько 11 тис. т за ціною 2760 грн../т. При цьому облгази купили в два рази менше пропан-бутану, ніж комерційні структури, що прирівнюються до газопостачальних ВАТ, якщо порівняти з останнім аукціоном в грудні.
Зокрема, левова частка надлишків зрідженого газу була викуплена декількома харківськими ТОВ, засновниками яких учасники ринку називають вихідців з "Експогазу", з метою надалі перепродати продукт мережам АГЗС за ринковою ціною. Враховуючи, що раніше вартість зрідженого газу з базисом постачання залізничним транспортом складала 4,5 тис. грн../т, а автомобільним - 5,7 тис. грн../т, посередники заробляли, відповідно, 1740 грн. і 2940 грн. на 1 т. В той же час виробники від таких продажів втрачали прибуток і тепер залишилися без обсягу для продажу на комерційному аукціоні.
Втім, така ситуація стосується не всіх. Саботує спеціалізовані аукціони з продажу пропан-бутану "Укрнафта", виставляючи свої звичні обсяги за ціною 4 тис. грн../т. Подібна заявка просто не приймається аукціонним комітетом.
Наступний аукціон з продажу газу для населення призначений на 3 лютого, але доки невідомо, чи пройде він успішно. За інформацією "ЭИ", сценарій залишається тим самим. Поки "Укргазвидобування" знову схиляють виставити свій ресурс по 2760 грн../т, заявка "Укрнафти", що пропонує колишній обсяг за тією ж ціною, знов відхилена.
"Ми направили звернення і в Міністерство економіки, і до "Нафтогазу" та АМКУ. У ньому виклали всю ситуацію і попросили не допустити монополізації оптового ринку зрідженого газу з боку акредитованих учасників спеціалізованих аукціонів. Але відповіді доки так і не отримали", - говорить президент Української асоціації зрідженого газу Сергій Півень. За його словами, вирішити проблему може лише введення єдиних аукціонів для всіх учасників ринку, а забезпечення пільгових категорій побутовими балонами повинне здійснюватися в рамках адресної допомоги безпосереднім споживачам.
Ця ситуація не додає оптимізму операторам автогазового ринку, які констатують зростання дефіциту пального через зменшення обсягів, котрі виставляються на комерційні аукціони. У зв'язку з цим поточні ціни на автогаз в опті вже перевалили за 6 тис. грн../т. "Коли б не люті морози, через які частина машин просто не виїжджала, ми б зараз зіткнулися із справжнім ажіотажем. Роздрібні ціни б рвонули вище 5 грн../л", - коментує ситуацію Півень, нагадуючи, що до всього іншого на плановий ремонт зараз пішов Одеський НПЗ.
"Більшість трейдерів перестали розраховувати на український ресурс і підстрахувалися імпортом. Але постачання з-за кордону розпочнуться не раніше другої декади лютого", - резюмує Півень. Втім, імпортні постачання - не панацея від підвищення цін, застерігають експерти: "Ціни на імпортний ресурс зараз високі. Холодна зима привела до підвищеного попиту на зріджений газ, який використовується європейськими країнами, наприклад Польщею, для обігріву. А це напружило ціну", - говорить аналітик консалтингової групи "А-95" Артем Куюн. Він нагадує, що за останні два тижні роздрібні ціни на пропан-бутан в країні вже зросли на 15%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас