У 2009 р. ціни на землю знизилися на 30-40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2009 р. ціни на землю знизилися на 30-40%

Нерухомість
660
В 2009 році зниження цін на земельні ділянки спостерігалося практично до листопада, коли земельний ринок несподівано продемонстрував позитивну динаміку.
На думку експертів ринку, збільшення вартості земельних ділянок в кінці року не пояснюється зростанням попиту на землю. Причиною позитивної динаміки, швидше за все, стало зниження курсу долара. Через цю обставину продавці підняли ціни у валюті, аби не втратити прибуток в гривнях.
За даними "Земельного союзу України", вартість землі в регіонах сьогодні стартує приблизно від $1,5 тис. за сотку. Так, в Черкаській області можна знайти ділянки по $1,7 тис. за сотку.
По тій же ціні земля в Житомирській області на кордоні з Рівненською, але уздовж траси Київ-Житомир - вже $4-6 тис. за сотку. У Рівненській області земля також дорога біля траси Київ-Чоп, ціна пропозиції тут коливається в межах $4-7 тис. за сотку, а за особливо привабливі ділянки просять і до $10 тис. за сотку.
Порівняно недорога земля - в середньому $2,5 тис. за сотку - в Харківській області. Правда, йдеться про 150-кілометрову зоні довкола Харкова.
Львівську землю, особливо в рекреаційних районах, оцінюють в середньому в $3,3 тис. за сотку. У прибережних зонах Одеси вартість ділянок сьогодні досягає $8,9 тис. за сотку, в області - $5 тис. за сотку.
Експерти відзначають, що попит на земельні ділянки під забудову сьогодні невеликий. Основними покупцями крупних ділянок в регіональних і столичних передмістях є іноземні фонди. Вони купують ділянки в основному для зведення логістичних комплексів і котеджних містечок.
Подальше ціноутворення на земельному ринку залежатиме від ситуації з національною валютою - якщо вона зміцнюватиметься, то земля зростатиме в ціні.
За матеріалами:
Прометр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас