"Ъ": Фізичним особам не дозволять володіти акціями бірж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фізичним особам не дозволять володіти акціями бірж

Фондовий ринок
665
На засіданні Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку був затверджений проект закону, яким посилюється фінансовий моніторинг на фондовому ринку, зокрема вносяться зміни до закону "Про цінні папери і фондовий ринок". Документ забороняє участь фізичних осіб у статутному капіталі фондових бірж і депозитаріїв, а фізичним особам, які мають судимість, буде заборонено участь в акціонерному капіталі торговців цінними паперами, зберігачів, реєстраторів і компаній з управління активами.
Як розповів начальник управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Максим Лібанов, проект закону розроблений відповідно до рекомендацій Міжнародної організації з боротьби з відмиванням грошей (FATF). "За рекомендацією FATF не допускається участь фізичних осіб в інфраструктурних об'єктах фондового ринку. Ці рекомендації були затверджені розпорядженням Кабінету міністрів", - відзначив Лібанов.
Втім, документ дозволяє професійним учасникам фондового ринку створювати підрозділи за межами України, але тільки за згодою комісії і в передбаченому порядку ДКЦПФР. "Поки створення окремих підрозділів за кордоном ніяк не регламентоване. Все, що у нас прописане, так це створення підрозділів в Україні", - розповів Максим Лібанов.
Голова правління депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (передав майно Всеукраїнському депозитарію цінних паперів) Микола Швецов підтримує рішення ДКЦПФР заборонити фізичним особам володіти акціями бірж і депозитаріїв. "Такими структурами мають володіти учасники ринку", - вважає він.
В той же час проти ініціативи висловлюються фондові біржі, акціями яких часто володіють фізичні особи. Зараз діє єдине обмеження - учасник фондового ринку не має права володіти більше 5% акцій біржі. За словами голови правління "Української біржі" Олега Ткаченка, акції бірж мають бути у вільному обігу: "Чим більше покупців на акції, тим вищою може бути їх вартість. Якщо коло покупців буде меншим, то зменшиться і капіталізація майданчика". Багато інвестиційних компаній, які виступили засновниками "Української біржі", пізніше продали акції своїм клієнтам або співробітникам. "Чому офшорна компанія ('Українську біржу' контролювала кіпрська компанія. - ред.) може володіти понад 50%, а фізична особа не може купити акції біржі, якщо вони є ліквідними?" - обурився керівник однієї з бірж.
До того ж опціон у менеджменту фондових бірж на купівлю акцій майданчиків - це традиційна схема заохочення роботи на українському ринку. Наприклад, російська біржа РТС, що володіє 49% "Української біржі", має намір дозволити менеджменту українського майданчика отримати 3% її акцій. А збори учасників асоціації ПФТС, яка володіє біржею ПФТС, мають 21 грудня затвердити схему розподілу акцій між торговцями цінними паперами. Обидва запропоновані варіанти передбачають, що менеджмент ПФТС отримає можливість купити за номінальною вартістю 6,25% акцій ПФТС.
"Законопроект навіть не поданий на розгляд до Верховної ради. Спливе ще багато часу, поки він стане законом. Тому нічого не зашкодить менеджменту ПФТС купити акції", - упевнений Ткаченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас